Vesti

0

EU: Transformacija KBS trebalo da bude postepena i u skladu sa ustavom

Autor: MIM

Izvor: Beta

EU: Transformacija KBS trebalo da bude postepena i u skladu sa ustavom

Izvor: Foto: Beta / AP

 

 

"Kao i NATO, EU i dalje deli stav da bi mandat Kosovskih bezbendosnih snaga trebalo da bude menjan isključivo kroz inkluzivan i postepen proces u skladu sa kosovskim ustavom", saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove povodom usvajanja zakona o transformaciji KBS u kosovskom parlamentu.

EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se pridržava svojih obavezta u skladu sa prvim sporazum postignutim u Brisleu 2013 i njegovim bezbednosnim aranžmanima, dodaje se u saopštenju.

 

Šib: Nemačka želi 'relaksaciju situacije' posle odluke Kosova o formiranju vojske

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je u Nišu da njegova zemlja priželjkuje da pokretanje postupka formiranja vojske Kosova ne dovede do dodatnih tenzija već do "relaksacije situacije" nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Šib je rekao da procene govore da će proces koji je danas pokrenut usvajanjem tri zakona u kosovskom parlamentu, trajati otprilike deset godina i na kraju će dovesti, po svemu sudeći, do formiranja defanzivno orijentisane vojske.

"Smatramo da postupak transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u defanzivnu vojsku mora da bude inkluzivni proces, odnosno da u njemu učestvuju i pripadnici srpske manjine. Neophodno je da taj proces bude u skladu sa zakonom i odredbama ustava", kazao je Šib posle sastanka sa gradonačelnikom Niša Darko Bulatovićevim.

Šib je istakao da se Nemačka zalaže da NATO i KFOR prate proces formiranja vojske Kosova.

On je dodao da Nemačka zastupa stav da se radi o nezavisnoj državi i da je suvereno pravo svake države da formira svoju vojsku.

 

Nemačka poziva Srbiju i Kosovo na uzdržanost

Nemačka je danas saopštila da usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku ne sme biti iskorišćeno za eskalaciju nasilja i pozvao Beograd i Prištinu na uzdržanost.

"Kosovo kao suverena država ima pravo da osniva regularne oružane snage", rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Rajner Brojl (Rainer Breul) ali i podsetio na jasan stav Berlina da transformacija postojećih Kosovskih bezebednosnih snaga "ne treba da bude ishitren već inkluzivan proces koji će uključiti srpsku manjinu na Kosvu i u tesnim konsultacijama pre svega sa NATO i saveznicima".

On je naglasio potrebu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i apelovao na obe strane da ispolje uzdržanost.

"Usvajanje zakona se ne sme iskoristiit kao izgovor za dalju eskalaciju", naveo je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR