Ipak se okreće

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.12.18. | 14:52

Vreme je za povratak legendarnog Dirkenštajna

Bajkoviti početak Luke Dončića u svom prvom NBA poglavlju doveo je do toga da Dalas izroni kao sve ozbiljniji kandidat za plej-of, što je vratilo osmehe na lica posrnule franšize iz Teksasa.

Bilo je i više nego očigledno da je franšizi potreban neko ko će zapaliti novu iskru, što su i dobili sa akvizicijom slovenačke superzvezde. Međutim, još se publika u Dalasu raduje onom koji je izgradio temelje šampionskog tima. Dirk Novicki je bio i ostaće omiljeni lik dok je sveta i vremena, zbog čega radost zbog njegovog povratka na parket ne jenjava.

Izabrane vesti

Posle višemesečnog oporavka od operacije levog skočnog zgloba, Dirk Novicki je konačno spreman za rekordnu, dvadeset i prvu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Prema svim najavama, Novicki će prve minute u sezoni, prve od marta ove godine, odigrati baš na gostovanju Finiksu.

Dirkenštajn će tako imati priliku da popravi učinak od 31.187 ubačenih poena, zbog čega je šesti strelac u istoriji NBA.
“Sada je baš blizu“, izjavio je Rik Karlajl uoči gostovanja Atlanti, gde je Dalas na krilima Harisona Barnsa i Luke Dončića overio treću pobedu u nizu, petnaestu od početka sezone.

Novicki je praktično trebalo da bude spreman za početak sezone, ali je onda doživeo peh. Tetiva na zglobu koji je operisao naprasno je otekla, zbog čega je morao na novu dozu fizikalne terapije.

Nemac već nekoliko sedmica trenera sa Mavsima, a posle treninga bi ostajao u dvorani da igra basket sa stažistima u klubu.
“Ritam je bio jak“, priznao je Novicki. “Poslednja utakmica koju sam odigrao bila je u martu. Niko ne može da bude odsutan sa terena sedam, osam meseci i da se na parket vrati kao da se ništa nije desilo. Biće to proces, da se ponovo vratim u ritam kako bih mogao da zaigram čvrsto protiv najboljih igrača NBA lige, posebno da se naviknem na tempo igre ovih dana. Verovatno će mi biti potrebno nekoliko utakmica da se naviknem, verujem da će sve ići dobro“.

Priznaje Novicki i sam da više neće moći da igra 30+ minuta, ali da će se potruditi da maksimalno pomogne ekipi. Legendarni Nemac će protiv Finiksa probiti barijeru i postaviti novi rekord po pitanju vremena koje je jedan igrač posvetio istoj franšizi. Kobi Brajant je dosadašnji rekorder kao jedini igrač u ligi koji ima bar 20 godina sa jednim timom. Naravno, uz Novickog.

Zanimljivo, jedini igrači koji su odigrali 21 sezonu u karijeri su Kevin Garnet, Robert Periš, Kevin Vilis i Mozes Meloun (uključujući i dve sezone u staroj ABA ligi). Tu je i Vins Karter, uz Novickog trenutno jedini aktivni profesionalac.

Dirk Novicki je u dosadašnjoj karijeri bio Ol-star igrač trinaest puta, osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača NBA, a takođe je bio i MVP finala. Uzeo je i šampionski prsten u sezoni 2010/11 zajedno sa Peđom Stojakovićem. Ova sezona trebalo bi da bude njegova poslednja u karijeri, mada je Novicki u razgovorima s medijima odbijao da potvrdi ovu informaciju.

Tokom prošle sezone beležio je prosečno dvanaest poena i šest skokova za blizu 25 minuta na parketu. Ova godina biće mu prva koju počinje sa klupe još od one debitantske daleke 1998. godine, posle čega je postao jedan od najuticajnijih igrača novijeg doba NBA.
“Momci igraju odlično. Maksi Kleber igra vrlo dobro, Dvajt Pauel donosi dosta toga sa klupe. Ne znam kako ću se uklopiti u celu rotaciju, ali nije loša stvar da se dodatno produbi klupa. Sezona je dugačka, svašta se dešava. Povrede su stalna priča. Dobro je imati dugačku klupu, a naša je ove sezone dosad bila odlična“, priznaje Novicki.

NBA

02.00: (1,50) Hjuston (13,00) LA Lejkers (2,95)
02.30: (1,75) San Antonio (12,50) LA Klipers (2,30)
03.30: (1,50) Orlando (13,00) Čikago (2,95)
04.30: (3,35) Finiks (14,00) Dalas (1,40)

ISTOČNA KONFERENCIJA

ZAPADNA KONFERENCIJA


tagovi

Dirk NovickiDalas Maveriks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara