Dostupni linkovi

Moskva protestuje zbog istrage u Austriji nad ruskim biatloncima


Ruski biatlonci koji su osvojili zlatnu medalju na svetskom prvenstvu 2017. godine.
Ruski biatlonci koji su osvojili zlatnu medalju na svetskom prvenstvu 2017. godine.

Austrijska policija je bila u prostorijama ruskog biatlon tima u Salcburgu u sklopu istrage o dopingu, saopštila je danas Medjunarodna biatlon federacija (IBU).

Ruski biatlon tim je u Austriji povodom trke Svetskog kupa.

Potparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova izjavila je u Moskvi da je policijska akcija protiv ruskog tima izgledala "divlje", i da je Ambasada u Beču zatražila objašnjenje austrijskih vlasti.

IBU je saopštenje o akciji policije dobila od austrijskog tužioca za prestupe u finansijama i korupciju.

Austrijske vlasti vode istragu protiv petorica zvaničnika ruskog biatlon tima zbog "zloubotrebe nedozvoljenih supstanci ili metoda u svrhu dopinga".

"Vodi se i istraga protiv petorice ruskih sportista zbog zloupotrebe nedozvoljenih supstanci na Svetskom prvenstvu 2017. godine u Hohfilcenu", prenela je IBU iz saopštenja austrijskog tužioca.

Advokat ruskog uzbunjivača Grigorija Rodčenkova koji prati doping, ranije ove godine je austrijskoj policiji izneo podatke o potencijalnoj prevari ruskog biatlon tima na ZOI 2014. godine.

Olimpijski šampion Anton Šipulin, koji je na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine u Sočiju osvojio zlatne medalje rekao je da se nikada nije dopingovao i da je "ljut i besan zbog lova na veštice".

Rusiji je bilo zabranjeno učešće na zimskim Olimpijskim igrama u februaru ove godine u Pjongčangu zbog šeme državnog sponzorisanog dopinga koji je izveden u Sočiju.

Ali, 168 Rusa je ipak učestvovalo na takmičenju pod neutralnom zastavom kao "Olimpijski sportisti iz Rusije".

XS
SM
MD
LG