Zvezda i poslednje kolo Evrokupa: Kako do druge pozicije i da li treba izbeći treće ili četvrto mesto?

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.12.18. | 13:25

Premotavanje na konačni rasplet na tabeli Grupe A

Surovom dominacijom protiv Breše košarkaši Crvene zvezde okajali su grehe posle onog zbunjujućeg poraza u Lombardiji i overili plasman u TOP 16 fazu Evrokupa. Da nije bilo baš tog neuspeha na gostovanju Breši, možda bi situacija na tabeli sada bila kristalno jasna i Zvezda bi narednu rundu dočekala sa vrha tabele. Ovako, crveno-beli nisu dozvolili da se ponovi scenario iz dvorani PalaLeonesa i odličnu igru iz prve četvrtine krunisali overom karte za dalje takmičenje.

Crvena zvezda u poslednje kolo ulazi s odličnim raspoloženjem. Odigrala je istorijski najubedljivije poluvreme u istoriji Evrokupa i rezultatom 65:22 skrojila razliku kakva dosad nikad nije viđena posle dve četvrtine igre. Naterala je protivnika da promaši čak 15 uzastopnih šuteva za tri poena, a svojom šuterskom klinikom u dobro popunjenoj dvorani Aleksandar Nikolić poručila navijačima da ne moraju da brinu i da forma ponovo ulazi u uzlaznu putanju. Milan Tomić nije imao zamerku, niti je želeo da traži dlaku u jajetu, mada ostaje činjenica da je ekipa imala čak 15 izgubljenih lopti...

Izabrane vesti

S koje pozicije će srpski šampion otići u TOP 16? Gledajući iz sadašnje perspektive crveno-belima su otvorena tri puta i svaki donosi nešto svoje. Gostovanje Galatasaraju u poslednjem kolu neće doneti samo psihološko opterećenje zbog krvlju pokojnog Marka Ivkovića ispisane istorije u odnosima dva kluba i njihovih pristalica. Ova utakmica odrediće dalji Zvezdin put ka završnici Evrokupa i eventualnoj borbi za pehar. 

Crvena zvezda može da završi grupnu fazu na drugoj, trećoj ili četvrtoj poziciji. Ukoliko pobede Galatasaraj u Istanbulu, a Andora na svom terenu doživi poraz od Monaka, koji je već overio prvo mesto na tabeli, izabranici Milana Tomića obezbediće drugo mesto u Grupi A. Ono dalje vodi ka novoformiranoj Grupi H, gde su svoje mesto već zauzeli Uniks iz Kazanja (1D) i Cedevita (3B). Takođe će se tu naći i četvrtoplasirani tim Grupe C, što bi lako mogao da bude Partizan! Zato bi Zenit trebalo da savlada Asvel, da Valensija nadigra Trento, a da Parni valjak pobedi Turk Telekom u Beogradu sa bar šest poena razlike (Turk Telekom slavio u Ankari sa 77:72). Ekipa Andree Trinkijerija može da bude četvrta čak i u slučaju da Zenit izgubi od Asvela, a da Trento ne iznenadi Valensiju. Za to bi bila dovoljna i minimalna pobeda nad Turk Telekomom, dok bi crno-beli bili treći ako u tom slučaju pobede sa pet koševa razlike (Partizanove kalkulacije možete naći OVDE). Ovo je, dakle, težak scenario za Crvenu zvezdu. 

Ukoliko bi Zvezda izgubila od Galatasaraja, a Ulm dobio Brešu kao gost, srpski šampion će dalje sa trećeg mesta zbog bolje koš razlike u celoj grupnoj fazi. Zvezda i Ulm bi tada bili izjednačeni u međusobnom okršaju po broju pobeda (1-1), ali i koš razlici u njihovim duelima, jer su oba tima slavila sa po petnaest poena razlike (Zvezda u Beogradu sa 88:73, Ulm kod kuće sa 95:80). Tada se gleda ukupna koš razlika za celu grupnu fazu, gde Crvena zvezda sada ima +40, a Ulm -20. Treće mesto na tabeli donosi tešku Grupu G u kojoj su već Valensija (1C) i Unikaha (2D), te najverovatnije Limož (4B), koji bi za takav scenario morao da dobije Gdanjsk na svom terenu. Crvena zvezda može na treće mesto i ako trijumfuje nad Galatom, u slučaju da i Andora ostvari pobedu. Dakle, treća pozicija je najrealnija. 

Crvena zvezda grupnu fazu može da završi i na četvrtom mestu. To bi moglo da se dogodi ukoliko i Crvena zvezda i Andora dožive poraze, a Ulm dobije. Tada se stvara krug od tri ekipe sa identičnim skorom (5-5), gde su crveno-beli u najnepovoljnijem položaju. Sve tri ekipe unutar kruga imale bi skor 2-2, što znači da bi raspored na tabeli odlučila koš razlika u međusobnim susretima. Tada bi Andora bila na +5, Ulm na nuli, a Crvena zvezda na -5. 

To bi onda značilo selidbu u novoformiranu Grupu F, gde su već Asvel (2C) i Frankfurt (3D), a trebalo bi da se nađe i prvoplasirani tim Grupe B, što mogu da budu Lokomotiva iz Krasnodara ili Alba. Lokomotiva trenutno ima pobedu više od Albe, a u poslednjem kolu tim Vlada Jovanovića gostuje u Berlinu. Ako Lokosi pobede – sigurno su prvi i idu u Grupu F, dok bi Alba trijumfom preskočila direktnog rivala uprkos identičnom skoru (8-2), pošto je slavila i u prvom međusobnom susretu.

Tri puta, tri odvojene sudbine. Jedna solidna, jedna baš teška i grupa koja bi potencijalno mogla da donese jadranske okršaje s Partizanom i Cedevitom. 

Šta čeka Zvezdu?

Foto: Star Sport


tagovi

Evrokupkalkulacije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara