Obračun poreza za svaku zgradu posebno

M. S.

12. 12. 2018. u 23:59

Grad radi na drugačijem sistemu osnovice nameta na imovinu. Dva pilot-projekta na opštinama Savski venac i Vračar. Trenutno isti porez plaćaju i u staroj višespratnici i vili u istoj zoni

Обрачун пореза за сваку зграду посебно

Porez se naplaćuje po zonama Foto Z. Jovanović

KAKO bi zaživeo pravedniji sistem naplate poreza, Grad trenutno radi na dva pilot-projekta posebne procene na Vračaru i Savskom vencu. To znači da bi obračun poreza trebalo da zavisi od infrastrukture i od toga koliko je zgrada stara.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, način obračuna mora da bude realniji i u skladu sa stanjem na terenu. Sada se dešava da isti porez plaćaju oni koji žive u staroj zgradi i vili ukoliko se nalaze u istoj ulici.

- Decenijama se porez plaća po zonskom sistemu, a on nije pravedan - kaže Vesić. - Trenutno radimo sa katastrom da se ovo promeni, pa da se ima u vidu da li zgrada ima kanalizaciju, koliko je stara. Zato će se svaka zgrada posebno procenjivati, a kada se završi projekat, napravićemo simulaciju i videti kako to izgleda i koji su efekti.

Trenutno se porez naplaćuje po zonama tako što se u jednoj na osnovu prometa svih nepokretnosti do 30. septembra napravi prosečna cena kvadrata. Tako se obračunava osnovica za porez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Чикириз

13.12.2018. 00:37

Како год овај порез треба укинути! Многе земље га немају! Ако је неко легално стекао имовину онда је он раније на разне начине већ поплаћао све порезе!

baka Jorgovanka Milisavljević

13.12.2018. 06:45

@Чикириз - Kakva legalno stečena imovina, ko to ima u ovoj bednoj i pokradenoj Srbiji molim te ?!

zaliv. net

13.12.2018. 01:59

Price za malu decu, porez se vec obracunava po starosti objekta i pricenjenoj vrednosti sta hoce bre vise? Zasto se ne objavi da poreske sluzbe NAMERNO ne obavestavaju gradjane o dugovanjima koje su iz x razloga propustili da plate a na to se udara paprena kamata pa kad se nakupi podosta onda vam posalju opomenu! Zasto se na gofisnjem obracunu ne prikaze dugovanje ako ga ima i zasto su kamate vece od recimo bankarskih.... SRAMOTA

Mr Radomir Scepanovic

13.12.2018. 02:56

Politicka stoko,najbolje je da se vratite na selo iz kojeg ste dosli u gradi,pa tamo obracunavajte porez na svinjac,stalu,obor..Ljudi koji su geeneravijama na u centru Beograda i zive od bednih penzija treba da ostanu bez svojih nekretnina?

Mr Radomir Scepanovic

13.12.2018. 03:00

Kako ste oporezovali i proverili imovinsko stanje vasih saboraca od 2000.godine?Do tada bili bez i jednoog dinara,i nekretnina,a danas vlasnici kuca,stanova,fabrika,klubova (ugledni bizmismeni?)E takvi trebaju da idu po svetu i drze predavanja na fakultetu o uspesnosti u biznisu i zivotu!Posto su svi izgleda glupi!

Decenijama se porez plaća po zonskom sistemu

13.12.2018. 03:57

Nije tačno, nekad se gledalo i koliko je kuća, zgrada stara.

Gradjanin

13.12.2018. 05:23

Porez na neprofitnu imovinu je sporan sa pravne tačke gledišta, da li smo mi vlasnici te imovine ili samo korisnici, ali i sa ustavne strane, kao porez koji nije na profit. Porez na imovinu nemaju Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, zapravo Srbija je jedina zemlja bivše YU koja ga je imala za svoje građane, dok su druge republike imale samo za tuđe građane vlasnike nekretnina kod njih. To je porez na Srbijance i sve one koji su nešto nasledili, a nisu došli vlakom, čamcem, traktorom, partijom...

penzioner

13.12.2018. 06:22

NAJZAD ONAKO KAKO TREBA! SAMO DA PITAM, ZASTO SE PO NEKOLIKO GODINA CEKAJU RESENJA ZA POREZ NA PRENOS KUPLJENOG STANA, JA KONKRETNO CEKAM TRI GODINE. PORESKA SLUZBA PO OPSTINAMA TREBA DA SE OJACA DA NE CEKAMO GODINAMA TA RESENJA!

Samo ih mrgodno posmatram

13.12.2018. 08:47

@plazoje - Plazoje, promašio si cilj! Nemoj sve nas koji nažalost još moramo da živimo u toj državi, smatraš lopovima. Ako si hteo da tako "pogodiš" srpske političare, BRAVO, onda si "upucao" desetku!

goran

13.12.2018. 08:07

Mi iz druge zone GSP-a treba da plaćamo i manji porez a ne kao da smo na Terazijama.

Ana PETROVIC

13.12.2018. 08:27

U tom slucju, stanari treba da dobiju dodatne poreske olaksice za sve ono sto su sopstvenim sedstvima ulagali u zgradu(ulazna vrata, post.sanducici,zamena lifta,poprvka krova i fasade, zamena stare stolarije energetski efikasnijom itd.).....

Stevan, Leštane

14.12.2018. 18:03

@Ana PETROVIC - Ana, a štaćemo mi iz prigradskih naselja koji smo kompletnu infrastrukturu gradili o svom trošku (stuja, voda, kanalizacija, telefon pa čak i autobusko stajalište) Narednih 40 godina da ne plaćamo porez?

Любитель

13.12.2018. 08:37

Овај Весић, по ко зна који пут, не зна материју о којој говори. Порез на имовину се већ тако наплаћује. Једино, ако хоће, да уведу и надморску висину као параметар.