Inspektor pao jer je pomagao nasilniku?

Z. U.

12. 12. 2018. u 13:24

Dejan Jović, zamenik načelnika Trećeg odeljenja beogradske policije, tereti se za zloupotrebu položaja. Privedeni i bivši rukovodioci u "Telekomu" i Komercijalnoj banci

Инспектор пао јер је помагао насилнику?

Ilustracija, foto N.Fifić

ZAMENIK načelnika Trećeg odeljenja beogradske policije (zaduženo za rasvetljavanje ubistva i silovanja) Dejan Jović (46) priveden je u sredu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i trgovao uticajem. Pored njega privedeno je još nekoliko policajaca, ali i drugih osoba širom Srbije zbog raznih krivičnih dela, kojima je budžet oštećen za više od milion evra.

U više akcija uhapšeno je 10 osoba, dok je protiv četiri podneta krivična prijava u redovnom postupku. Među privedenima su trojica policajaca, bivši rukovodilac u "Telekomu Srbije", ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, nekadašnji rukovodilac Komercijalne banke...

Najviše pažnje izazvalo je hapšenje zamenika načelnika odeljenja za rasvetljavanje ubistava u Beogradu. Pored njega, krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv policijskog službenika PS Zvezdara. U saopštenju policije se navodi da je Dejan Jović osumnjičen da je 1. novembra ove godine policijskom službeniku PS Zvezdara rekao da ne preduzima mere iz svoje nadležnosti prema jednom muškarcu, za kojim je bila raspisana potraga zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Proverama je utvrđeno da se po predmetu nije postupalo u skladu sa zakonom, a policijski službenik je osumnjičen da je svesno obustavio dalji rad u tom slučaju.

Uhapšeni Dejan Jović je osumnjičen i da je u 16 situacija neovlašćeno pristupao podacima građana u sistemu JIS MUP Srbije i te informacije saopštavao trećim licima. Osumnjičenom je Viši sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana.

I jedan kraljevački policajac našao se iza rešetaka. N. Đ. (28) je osumnjičen da je 7. decembra 2018. godine upozorio muškarca da je u Policijsku upravu u Kraljevu stigla naredba za privođenje njegovog sina radi izdržavanja kazne zatvora. Policijski službenik mu je, kako se sumnja, rekao da prenese sinu da se sakrije, jer će ga policija tražiti, što je on i učinio, nakon čega je njegov sin postao nedostupan policijskim službenicima.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni su B. M. (54), ovlašćeno lice Sindikata železničara Srbije, S. V. (36), bivši rukovodilac u preduzeću "Telekom Srbija", A. D. (32) i J. M. (36) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni B. M. se tereti da je organizovao kriminalnu grupu, koja je od 2016. do maja ove godine zloupotrebljavajući mogućnosti "Telekoma" koje se odnose na provere i prodaju paketa, koji uključuju mobilne telefone veće vrednosti, protivpravno prisvojila oko 160.000 evra.

On je osumnjičen da je podnosio zahteve za kupovinu paketa koji uključuje dobijanje mobilnih telefona. Potom je, kako se sumnja, preuzimao pakete, u okviru kojih i telefone marke "ajfon" i "samsung" velike vrednosti, bez ispunjavanja ugovornih obaveza prema "Telekomu". Telefone su, kako se sumnja, ostali članovi grupe potom prodavali građanima, a sa druge strane zaključivali fiktivne ugovore koristeći identitete drugih fizičkih lica, državljana Srbije, bez njihovog pristanka i znanja.


Iza rešetaka je i pripadnik MUP N. K. (41), zaposlen u Sektoru za materijalno-finansijske poslove, zbog sumnje da je izvršio tri krivična dela primanje mita. On je osumnjičen da je od rukovodilaca dva preduzeća i još jednog muškarca u više navrata zahtevao i primao novac, kako bi im omogućio uvid i dostavio deo poslovne i finansijske dokumentacije Sektora za materijalno-finansijske poslove MUP. Uhapšeni je, kako se sumnja, na ovaj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 62.000 dinara.

U Kragujevcu je priveden K. S. (35), rukovodilac firme Trade express, i B. G. (33), zaposlen u ovom preduzeću, zbog sumnje da su izvršili tri krivična dela poreska utaja. Zbog sumnje da je počinio ista krivična dela raspisana je potraga za S. M. (45).

Oni se terete da u periodu od januara 2016. do kraja 2017. godine, u poreskim prijavama nisu prikazali proizvodnju i isporuku betona, prodaju frakcija peska i nabavljenih polovnih automobila iz inostranstva, pri čemu novac od prodaje nije uplaćen na poslovni račun preduzeća. Na taj način su, kako se sumnja, izbegli plaćanje poreza od 49.759.676 dinara.

Krivična prijava u redovnom postupku podneta je protiv odgovornog lica jednog sektora u Komercijalnoj banci, dok je raspisana potraga za bivšim rukovodiocem Komercijalne banke, A. P. (56). Oni su osumnjičeni da su tokom 2016. godine favorizovali agenciju "Kreab" iz Stokholma da bez sprovođenja postupka javne nabavke dobije posao o pružanju usluga korporativnog i finansijskog PR-a u postupku privatizacije Komercijalne banke. Banka je oštećena za 45.548.555 dinara.


USLUGE ZA AMSS

PROTIV jedne Beograđanke, vlasnice firme "Tanja komunikejšn" podneta je prijava u redovnom postupku. Ona se sumnjiči da je od 2013. do kraja 2015. zaključila tri ugovora o pružanju marketinških, reklamnih i usluga promocija u medijima za firmu "AMSS Osiguranje". Plaćeno joj je ukupno 2.900.000 dinara na račun njene agencije, a na ime usluga koje, inače, nisu izvršene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

МујоЗагреб

12.12.2018. 15:58

Само хапсите банду. По кратком поступку осудити, а дугове наплатити одизимањем имовоне, утеђевине, итд.