Linkovi

Đukanović najpopularniji, blagi pad podrške članstvu u EU


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović govori u Evropskom parlamentu, 2. oktobar 2018.
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović govori u Evropskom parlamentu, 2. oktobar 2018.

Podgorički Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) saopštio je da vladajuća Demokratska partija socijalista trenutno uživa podršku 41,5 odsto građana, dok je na vrhu liste najbolje ocijenjenih političara ponovo lider te partije, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Istraživanje javnog mnjenja koje je ova organizacija sprovela krajem novembra i početkom decembra na uzorku od 1004 ispitanika pokazalo je da je na drugom mjestu Demokratska Crna Gora sa 20,7 odsto podrške, a njen predsjednik Aleksa Bečić najbolje ocijenjeni političar poslije Đukanovića, saopštili su iz CEDEM-a.

Treći na listi popularnosti je Demokratski front koga podržava 10,1 odsto građana, nakon čega slijede Socijalistička narodna partija (SNP) sa 6,8 odsto i nekoliko partija i koalicija sa podrškom do četiri odsto građana.

Izvršna direktorica CEDEM-a, Milena Bešić, saopštila je na konferenciji za medije da u ovom trenutku 63 odsto građana Crne Gore smatra da zemlja treba da postane članica EU, a protiv članstva je 19 odsto, dok o članstvu u NATO 40 odsto ima pozitivno mišljenje, a 42 odsto negativno.

"Bilježimo umjereni trend pada podrške članstva Crne Gore u EU, a razlog tome može biti, osim rada Vlade po ovom pitanju, i neki spoljni faktori, poput krize u samoj EU, pitanje Bregzita koje unosi promjene u stavu u ostalim zemljama, jačanje desničarskih struja…", istakla je Bešić, navodeći da je u ovom trenutku smanjeno interesovanje za NATO, kao i da je “društvo i dalje veoma podijeljeno oko ovog pitanja”.

Prema istoj anketi, 29,2 odsto građana smatra da bi Crna Gora u spoljnoj politici, trebalo da se ugleda na Evropsku uniju (EU), dok po 16,3 odsto njih smatra da bi crnogorski spoljnopolitički uzor trebalo da budu Sjedinjene Američke Države, odnosno Rusija.

XS
SM
MD
LG