Gruevski na video snimku u predmetu Tortura

Tanjug

11. 12. 2018. u 14:19

Predmet "Tortura" se odnosi na hapšenje lidera Ujedinjene stranke Makedonije i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljube Boškovskog, 6. juna 2011.

Груевски на видео снимку у предмету Тортура

Foto Tanjug-AP

Bivši makedonski premijer, Nikola Gruevski, koji se pre mesec dana zbog političkog progona sklonio iz Makedonije, pojavio se danas na video snimku na suđenju u skopskom sudu u predmetu "Tortura", preneo je portal AlsatM.

Pročitajte još:MINISTARSTVO SPOLjNIH POSLOVA MAĐARSKE: Gruevski azil tražio u ambasadi u Tirani

Predmet "Tortura" se odnosi na hapšenje lidera Ujedinjene stranke Makedonije i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljube Boškovskog, 6. juna 2011., dan nakon prevremenih parlamentarnih izbora u Makedoniji.

U ovom predmetu su optuženi bivši lider DSK-a, Sašo Mijalkov i šest osoba iz specijalne jedinice "Alfa".

Na ročištuje pregledan materijal emisije MTV-a 6. juna 2011., gde su prve vesti bile hapšenje Ljube Boškovskog, dok su druge vesti bile pobeda VMRO-DPMNE, čiji je lider bio Gruevski, na tadašnjim parlamentarnim izborima.

Pročitajte još:Zaev: Znam sve detalje u vezi Gruevskog, otkriću kada dođe vreme

U jednom od izveštaja pojavio i bivši premijer Gruevski.

Gruevski u ovom slučaju tereti da je imao veze sa rušenjem poslovno-stambenog kompleksa "Kosmos" koji vodi Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Gruevskog, Janakievskog i Trajkovskog za nezakonito rušenje objekta biznismena i predsednika Partije za evropsku budućnost Fijata Canovskog, a sud je potvrdio da je za niih "zatražena mera obezbeđivanja prisustva" na saslušanju.

Prema tužilaštvu, objekat je srušen kao osveta Canovskom zbog drugačijih političkih stavova od vladajuće VMRO DPMNE, odnosno zato što je raskinuo koliciju sa tom strankom i ušao u partnestvo sa opzicionim Socijaldemokratskim savezom Makedonije (SDSM).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije