• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đukanović: Najveća stopa rasta u Evropi!

Izvor mondo.me

Crna Gora je u ovom trenutku spremna da zatvori desetak poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, ali Brisel nije, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

 Milo Đukanović - Crna Gora - privredni rast Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Evropa se još nije oporavila od svetske finansijske i ekonomske krize, posebno ne od migrantske krize. Veoma su složeni odnosi sa SAD, a veoma komplikovani sa Rusijom. Krizna žarišta poput Ukrajine, Sirije, Izraelsko-Palestinskog sukoba, Irana, Jemena,  Libije, sve se to više reflektuje na Evropsku uniju čije se članice sve više suočavaju sa rastućim populizmom. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da su vodeće zemlje EU, Nemačka i francuska preokupirane unutrašnjim izazovima.

Ovo je kazao predsednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sinoćnjeg predavanja " Zapadni Balkan i Evropska Unija nakon Bregzita - pogled iz Crne Gore" održanog u Savetu za međunarodne odnose (CARI) u Argentini.

Govoreći o Crnoj Gori kazao da je da su se od njegovog poslednjeg dolaska u Argentinu, pre više od dve godine, desili parlamentarni izbori u koje se umešala Rusija. Naveo je, da je "za svoj naum, Rusija imala podršku dela opozicije u Crnoj Gori i određenih nacionalističkih struktura u Srbiji".

„Ali smo pobedili i sprečili nasilno uzimanje vlasti“, kazao je Đukanović i objasnio da je nakon toga napustio državne poslove, uveren da su ostvareni najvažniji nacionalni ciljevi.   

Rekao je da je Crna Gra i dalje, kao i pre dve i po godine kada je o tome govorio u Aregentini, vodeća ekonomija u regionu, i ukazao da Crna Gora ima najveću stopu rasta u Evropi, 4,7 odsto, a da je ona za pola tekuće godine ide i nešto iznad toga.

„Pre dve i po godine bili smo na 43 odsto prosečnog standarda građanina Evrope, a sada smo na 46 odsto“, rekao je Đukanović i dodao da crnogorska ekonomija od nezavisnosti, prosečno godišnje raste iznad tri odsto, što je trostruko više od prosečnog godišnjeg rasta u EU.

Predsednik je istakao da je otvoreno i pretposlednje od 33 poglavlja u pregovorima sa EU, poglavlje o životnoj sredini, ukazujući da su očekivanja bila da će otvaranje i zatvaranje poglavlja ići brže, ali da je „Brisel u međuvremenu odlučio da se u toku jednog polugodišnjeg predsjedavanja, mogu otvoriti najviše dva".

„U ovom trenutku smo spremni da zatvorimo desetak poglavlja, ali Brisel nije, i biće sve manje spreman u susret izborima za Evropski parlament na proleće iduće godine, kada ističe mandat sadašnjoj Evropskoj komisiji“, kazao je Đukanović.

.

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sole

Ala ih Beba naucio i jednog i drugog,nar4ode sta ce te preko pogledajte kako cvetaju ruze u Srbiji i C.Gori...../.

Zoccc

Eto ti sad.....Neko ovde laze ! Ko laze od ove dvojice ? Pa sad ....Ko ima najveci ekonomski rast ? Mi ? Ili mi ? Srbija ili C.G. ? Siguran sam ni mi ali ni oni ....ovaj mi !

Dan

@Zoccc deda M je zreo za penziju, izlapeo Pametan za sverc ali nije tako mator naucio R.

special image