Najnovije vesti
Vesti Svet
"I kad EU i Kina dele iste vrednosti imaju različit pristup"

"I kad EU i Kina dele iste vrednosti imaju različit pristup"

Evropska unija i NR Kina su dva bloka, gde EU sa zakašnjenjem i nedovoljno jasnim vidom primećuje razmere ogromne kineske ekonomske, a time i političke moći, kaže profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragana Mitrović.

zastava EU Foto: Profimedia
zastava EU

- U svakoj zemlji u kojoj su kineske investicije i kineski zajmovi postali veoma bitna stavka u ekonomskoj politici te zemlje, politički značaj Kine postao je veoma važan - rekla je Mitrović u razgovoru za Tanjug tokom konferencije "Inicijativa pojas i put na Balkanu" u Beogradu.

Ona smatra da se toga najviše pribojavaju Brisel i Vašington, kao sile koje su do skoro neprikosnoveno dominirale politikom i ekonomijom našeg regiona a, kako ona kaže, možemo reči da i dalje dominiraju.

- Kineski politički uticaj u samoj Evropskoj uniji je baziran ne samo na velikoj ekonomskoj moći i ne samo kroz trgovinu, već i kroz kineske investicije u realnu ekonomiju i u infrastrukturu - dodaje profesorka Mitrovica.

Kako kaže, sama EU i naš deo sveta nesumnjivo su doveli do toga da politički uticaj NR Kine izuzetno poraste i u odnosu na Evropsku uniju, a naravno i u odnosu na svaku od ovih 16 zemalja u okviru formata saradnje 16+1.

- Teško je videti da Brisel i Peking dele iste vrednosti, čak i kada spominju iste fraze kao što su, kako oni kažu, "connectivity" odnosno povezivanje ekonomsko, kulturno, povezivanje ljudi kroz obrazovanje, kroz nauku, kroz kulturu, preko turizma... - smatra Mitrović.

Ona dodaje da Kina i EU dele vrednost poput slobodne trgovine, ali oni misle očito na drugačije stvari, jer oni međusobno ne mogu da se slože oko toga kako da urede vlastite trgovinske i investicione odnose.

- Sama kineska ekonomska praksa, samo kinesko iskustvo izniklo u nihovom ambijentu je bazirano na njihovom nasleđu, prema potrebama njihove ekonomije, toliko drugačije od iskustva, političkih sistema pa i vrednosti koje se pojavljuju kroz ekonomsku saradnju Evropske unije - zaključuje Mitrović.