');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Knjiga Ješe Denegrija najbolja na Sajmu u Puli

Poslednjeg dana 24. Sa(n)jam knjige u Istri, u nedelju, 9. decembra dodeljene su nagrade za najbolju knjigu, "Libar za vajk", i za najčitaoca.

Ima na Sajmu šareniša, ali i zbilja kvalitetnih stvari, posebno iz oblasti koja mene najviše zanima - Jerko Denegri Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Ima na Sajmu šareniša, ali i zbilja kvalitetnih stvari, posebno iz oblasti koja mene najviše zanima - Jerko Denegri

Prema nominaciji najboljih bibliotekara Hrvatske – Dražena Dabića, Vlatke Balinčić i Dragane Vujatović – publika Sajma birala je, od petnaest ponuđenih naslova, najbolju knjigu – onu koja će se na reč, zbog vrednosti čuvati za vajk, zauvek. Ove godine staklena skulptura, delo Mauricija Ferlina, i novčani iznos od 10.000 kuna, pripali su Ješi Denegriju za knjigu "Gorgona" u izdanju Agroinove - izdavačke kuće pri Institutu za istraživanje avangarde.

Foto: Promo

Nagrađena knjiga je monografija jedne od najvažnijih poseratnih umetničkih grupa – Gorgone – i rezultat je višegodišnjeg istraživanja kojim je predstavljeno sveobuhvatno zajedničko i samostalno delovanje njenih članova. Na 760 stranica i uz više od 1600 reprodukcija, monografija donosi činjenice o kontekstu nastanka Gorgone, posebno obrađujući rad svakog pojedinog člana (Josipa Vanište, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Marijana Jevšovara, Đure Sedera, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Radoslava Putara, Matka Meštrovića i Miljenka Horvata).
Osnovu knjige čine tekstovi istoričara umetnosti i bivšeg redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu, prof. dr Ješe Denegrija (rođenog Spličanina), uz dodatne tekstove istoričarke umetnosti Ivane Janković i umetnika Željka Kipkea.
U ime prvonagrađenog izdavača priznanje je preuzeo Marinko Sudac, a u ime autora nagradu je preuzela jedna od urednica knjige, Ivana Janković.

Ivana Janković
Foto: Promo
Ivana Janković

Nagrada Dr. Ivo Borovečki, nazvana po znamenitom pulskom doktoru, radiologu i poligloti, osnovana je pre šest godina i dodeljuje se najčitaocu Sajma. Svog najčitaoca Sa(n)jam knjige prepoznaje po posebnim, diskretnim kriterijumima, dodeljujući mu skulpturu vajarke Jadranke Ostić i poklon-paket sajamskih izdanja po sopstvenom izboru.

Miodrag Čerina
Foto: Promo
Miodrag Čerina

Nagrada za 2018. godinu pripala je Miodragu Čerini, direktoru Studentskoga centra Pula. Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt veka prepoznatljiva figura: pripadnik emancipatorskog naraštaja koji je zavičaj dizajnirao upravo prema vrednostima koje se ne ostavljaju zaklopljene u knjigama, nego se maštaju i sanjaju – s dobrim buđenjem, poručili su organizatori Sajma.