"Država neće dati ni RSD za Turski tok; Amerikanci pritiskaju" VIDEO

Država za gradnju Turskog toka kroz Srbiju neće dati ni dinar, već kompanije koje dugoročno zakupe njegove kapacitete, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

09:26

Foto: Prva, screenshot

Bajatović je za Prvu TV kazao da će ovog meseca biti raspisan poziv za obavezujući zakup kapaciteta i da će kompanije zakupci biti finansijeri. "Pregovara se sa bankama, areč je o komercijalnom projektu i država neće dati ništa".

Bajatović je kazao da se do kraja januara očekuje odgovor Energetske zajednice o tome da li je ovaj projekat u skladu sa procedurama, ali ističe da je odgovor za Srbiju svakako neobavezujuć, čak i u slučaju da bude negativan.

"Ne vidim razlog da bude negativan. Ovaj put, osim ako ne bude neki politički razlog, ne postoji nijedan razlog ekonomske prirode koji može zaustaviti ovaj gasovod. Evropska komisija ne može da ima ništa protiv jer radimo po pravilima. Sve radimo po srpskom Zakonu o energetici a on je implementirao Treći energetski paket", kaže Bajatović.

"Za sad niko nema ništa pšrotiv osim što Amerikanci pritiskaju", kaže on.

Bajatović navodi da će Srbija samo na transportu gasa godišnje štedeti 45 miliona dolara jer nas sada to preko Mađarske košta 60 miliona dolara, a preko Turskog toka ne bi trebalo da bude više od 15. Uz to, moguće i d aće cena gasa biti nešto povoljnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: