Direktorka "Huaveja" traži da se brani sa slobode

Glavna finansijska direktorka kineske tehnološke kompanije "Huavej" Meng Vangžu zatražila je da presudu o izručenju u SAD čeka na slobodi zbog visokog pritiska i zabrinutosti za njeno zdravlje dok se nalazi u zatvoru u Kanadi, navodi se u sudskim dokumentima.

Meng Vanžou je uhapšena u Kanadi 1. decembra i trenutno čeka odluku suda o izručenju Sjedinjenim Državama, a pod zakletvom je izjavila da je nedužna po pitanju optužbi za koje se tereti, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, završila je u bolnici zbog visokog pritiska nakon hapšenja.

Optužbe sa kojima se Mengova suočava u SAD dovode se u vezu sa time da je "Huavej" koristio svoju nezvaničnu podružnicu pod nazivom "Skajkom" kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti sa američkim sankcijama.

Mengova je optužena za prevaru.

Prema navodima tužioca, ona je uveravala banke da su "Huavej" i "Skajkom" bile odvojene kompanije, dok SAD smatraju da je u pitanju ista firma.

Kanadski tužilac protivi se puštanju Mengove na slobodu uz kauciju, tvrdeći da ona ima velika sredstava i da namerava da pobegne iz zemlje i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka "Huaveja" ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Mengova je, inače, ćerka osnivača "Huaveja" Rena Žengfeja.

Kompanija "Huavej" jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svetu proizvođač pametnih telefona iza "Samsunga", a ispred američkog "Epla".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво