Od ovog stvarno može da se umre (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.12.18. | 22:57

Sreća do nebesa za River, tuga do bola za Boku

Da se pamti i pripoveda! Kakva utakmica, kakva fudbalska drama, kakav kraj!

River Plejt je prvak Južne Amerike pošto je u kultnom Superklasiko finalu savladao ljutog rivala Boku Juniors 3:1 u revanšu u Madridu i ostvario najveću pobedu u klupskoj istoriji. I naneo Boki najbolniji poraz od postanka.

Izabrane vesti

Preživeo je River pakao Bombonjere, preživela je Boka kamenovanje na Nunjezu, preživeo je River bez prednosti domaćeg terena u revanšu, a potom i Bokinih 0:1 u Madridu. Mnogo teže stavri je River preživeo u ovom dvomeču i zato je prvak. Suspendovani Marselo Galjardo nije sedeo na klupi, ali je vukao konce kojima je digao River iz provalije i popeo ga na krov Južne Amerike. Prvo na Bombonjeri, a onda i večeras. Ako je neko junak ove titule, onda je to - Napoleon

Kakva sreća do neba za River Plejt, kakav košmar za Boku Juniors. Kakva će ovo noć da bude za pobednike, a kakva za gubitnike. Šta smo ovo večeras gledali, koje su se ovo emocije večeras prosule po travi kultnog Santjago Bernabeua… Najveća utakmica u istoriji južnaomeričkog fudbala je epilog dobila u Evropi. Madrid je video mnoge velike utakmice Reala, ali ovo večeras je bila drama bez presedana. Možda nije pošteno, možda je trebalo drugačije, ali je na kraju zasluženo. 

Važnost i pritisak su uticali na oba trenera da krenu sa nešto opreznijim varijantama. Bokin trener Skeloto je opet žrtvovao Gaga, Teveza i Zaratea ostavivši ih na klupi čime je jasno pokazao kakvo će mu biti opredeljenje večeras. Jedina rokada je bio “PipaBenedeto umesto “Vončopa” Abile u špicu i pokazala se ispravnom.

Ipak, ključevi meča su bili kod fantastičnog Bokinog trilinga u veznom redu. Nandez, Barios i Pablo Parez su zaključali utakmicu u prvih sat vremena, strpali u kavez Riverovog najboljeg igrača “Pitija” Martineza, zaustavili dotok lopti prema Pratu i tako ubili Riverove najveće kvalitete u ofanzivi. Mlada nada Palasios se malo izgubio pod pritiskom i iskusniji tim Boke je diktirao utakmicu kako njemu odgovara. Kapiten Pablo Perez je propustio dve dobre prilike posle prekida u prvom poluvremenu, River nije imao ništa…

U duelima je sve prštalo, igra se seckala, životom se branila i napadala svaka lopta… I kada je izgledalo da će poluvreme proći bez nečeg velikog, dobili smo ono što smo čekali. Urugvajski “pitbul” Naitan Nadez je strašnim pasom presekao River kao mačem! Poslao je čudesnu loptu u prostor za Benedeta, Pinola je zakasnio, Majdana ispao, a Pipa pokazao ubitačan golgeterski instinkt. Boka je imala idealno poluvreme.  

River je bio na ivici ambisa, bez učinka najboljih igrača i od Galjarda je stigao signal da se napadne. Načo Fernbanez je imao strašan šut. Posle sat vremena igre je ušao možda i najtalentovaniji fudbaler u River Plejtu. Hose Kintero je zamenio kapitena Ponsija, formacija je postala ofanzivnija i River je počeo da steže obruč. Skeloto je odmah reagovao i ubacio snažnog Abilu umesto Benedeta. I baš se pogrešio…  Hteo je da se brani, a ubrzo je kažnjen.

Prvo je Prato bio u šansi i River je krenuo na sve ili ništa. Baš kada su navijači, a možda i igrači, počeli da premotavaju po glavama najgori mogući film, River je dočekao ono što je tražio. Gol iz akcije! Palasios i Fernandez su odigrali fantastičan dupli pas, prvi put na meču je ispala odbrana Boke, a predator Prato iskoristio šansu koju je čekao.

Trans među Riverovima navijačima, briga među Bokinim i rat na terenu do kraja! Više se nije biralo kako se ulazi u duele, počeli su da sevaju kartoni, igralo se na ivici snaga i mogučnosti. Igrači su ulagali nadljudske naporeu borbi za svaku loptu. River je dobio krila izjednačenjem, Skeloto je sve upropastio izvođenjem Benedeta i Milioneri potpuno preuzeli incijativu. River je napadao, Boka se sve više povlačila i izborila produžetke. 

Pokušao je Skeloto uvođenjem Gaga da nađe neki ritam ali je ceo plan pao u vodu kada je motor tima Barios zaradio drugi žuti karton na početku produžetka i ostavio Boku da pola sata igra sa igračem manje.

River je pokušavao iz akcije i kombinatorike da dođe do gola, ali je Bokin zid i sa igračem manje delovao čvrsto. Galjardo je naredio i uvođenje golobradog napadača Hulija Alvareza, momka rođenog 2000. godine?! Boka je bila na konopcima, držala se zubima za vazduh... Do početka drugog produžetka!

Još jedan fantastična akcija Rivera, kružila je lopta i onda došla na nogu Huana Kintera! Pokazao je Kolumbijac kakav talenat i dalje leži u toj levici. Raspalio je sa 20 metara i poslao projektil pod prečku Andradinog gola!

Setio se Skeloto tada Karlosa Teveza, uveo ga, Boka je krenula svim silama napred, krenuo je i golman Andrada... Potpuna ludnica na Bernabeu u poslednjih pet minuta! Haos u šesanestercu Rivera, nije se znalo ko šta radi. U poslednjem minutu produžetka su Bokina srca slomljena kada je Harin šut završio na stativi, a Piti Martinez maratonskim trkom preko celog terena uneo loptu u gol. 

Objektivno, kvalitetniji tim je izgubio od realno boljeg tima u 210 minuta fudbala. Gubitnik je Bokin trener Skeloto, junak je Galjardo koji je dva puta sjajnim odlukama vratio River iz ambisa. 

(FOTO: Reuters)


tagovi

Boka juniorsHuan KinteroRiver PlejtSuperklasiko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara