Najnovije vesti
Vesti Srbija
Luka je jedan od 10 NAJBOLJIH mladih harmonikaša na svetu, ali sada se na njegovom putu pojavila JEDNA PREPREKA

Luka je jedan od 10 NAJBOLJIH mladih harmonikaša na svetu, ali sada se na njegovom putu pojavila JEDNA PREPREKA

Mladi talentovani Kragujevčanin Luka Simić (16) niže svetske nagrade pomoću svog instrumenta, koji su mu roditelji kupili na kredit. Međutim, naredno zahtevnije takmičenje traži i bolju harmoniku.

Kragujevac_profesor Vladimir Mandic i Luka Simic muzicar na harmonici_031218_RAS foto Nebojsa Raus02 Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Kragujevac_profesor Vladimir Mandic i Luka Simic muzicar na harmonici_031218_RAS foto Nebojsa Raus02

Luka Simić na prestižnom svetskom takmičenju u Kanadi briljirao je i bio najbolji među deset najboljih juniora na svetu.

Na nadmetanju koje je trajalo od 10. do 15. septembra Luka je boravio sa svojim profesorom Vladimirom Mandićem i ostvario najveći uspeh u karijeri. Tamo je bio o trošku roditelja, a tek dva meseca ranije je u Litvaniji na takmičenju za Svetski kup bio drugi.

Da je uspeh ovog nesumnjivo talentovanog mladog muzičara ogroman pokazuju njegovi rezultati, i da je talenat nadogradio ogromnom radom i ljubavlju prema muzici, jasno je, ali problemi sa kojim se susreće njegova porodica su finansijski. I pored toga što je Luka uspešan, skroman, radan, i ponos ne samo svojih najrođenijih već celog grada i Srbije, pred njegovu karijeru su se isprečile finansije. Naime, potreban mu je novi instrument, koji odgovara zahtevima velikih takmičenja do kojih je svojim radom došao. Ali porodica za to novca nema.

Profesor Vladimir Mandić i Luka Simić muzičar na harmonici
Foto: Nebojša Raus / RAS Srbija
Profesor Vladimir Mandić i Luka Simić muzičar na harmonici

- Lukin talenat za muziku su još vaspitačice u vrtiću primetile. Umeo je lepo da peva, a repertoar mu je bio neobičan za decu tog uzrasta. Rokenrol i pesme "Smaka". Sa sedam godina je primljen u Muzičku školu, i odmah na odsek za harmoniku. Niko se u porodici nije bavio muzikom, ali kako smo videli, kupili smo mu malu klavirnu harmoniku za dete. Sa devet godina je nju prerastao, pa su mu iz škole pozajmljivali instrument i on je sa njom osvajao prve nagrade gde god se pojavio. Tako smo pre tri godine, kada je trebala da se kupi nova, bili na ivici da odustanemo od svega jer pare nemamo - priča majka Snežana Simić.

Za roditelje i dete od 13 godina koje se vinulo u muzičko nebo, cena od 9.000 evra za novi instrument je bila nedostižna. Ali zarad talenta i uspeha svog sina, i uz pomoć prijatelja i na nagovor profesora, novac se nekako sakupio.

- Digli smo kredite koje i danas isplaćujemo kako bi Luki kupili potrebnu harmoniku. Pokazao je da ta žrtva nije bila uzaludna. Osvojio je drugo mesto na međunarodnom takmičenju u Češkoj, a tri puta je, kao i ove godine, bio laureat na republičkom, što u prevodu znači pobednik celog takmičenja. Sada je već za sledeću godinu potreban novi instrument, koji košta 13.000 evra, i koji odgovara najboljim takmičarima koji su u vrhu svetske muzike - kaže majka Snežana.

Spreman za svetsko takmičenje

I pored svih poteškoća, Luka ne odustaje.

- Spremam se za međunarodno takmičenje u Nemačkoj u aprilu sledeće godine, a put će finansirati Muzička škola. Tu ću nastupiti u starijoj kategoriji. Nakon toga izazov mi je Svetski kup u Kini. Ne predajem se, pucam na prva i najbolja mesta. Želim da studiram u Rusiji ili u Finskoj, jer su tamo najbolji profesori. Moram da budem zapažen na takmičenjima, jer tako mogu da me primete i da dobijem stipendiju za studije - priča Luka.