');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

LIKVIDACIJA IZ 2009. GODINE OTVORILA KRVAVU DECENIJU Namamio muškarca iz suparničkog klana u kola, pa pronađen UGLJENISAN NA NJIVI

Ubistvo Ilije Novovića zvanog Debeli, bliskog prijatelja Luke Bojovića, koje se dogodilo 2009. godine, jedno je od prvih u krvavom nizu likvidacija koje su povezane sa Bojovićem i ratom klanova, koje će skoro deceniju kasnije potresati Srbiju i Crnu Goru.

dzip kombo Foto: RAS Srbija
dzip kombo

Ilija Novović - Debeli bio je jedan od bliskih prijatelja Luke Bojovića. Njihovo poznanstvo datira iz vremena zemunskog klana, kada je, prema nezvaničnim saznanjima, Novović pomagao da se Zemuncima obezbedi odlazak iz Srbije kako bi se "pritajili".

Ilija Novović - Debeli
Foto: Arhiva / RAS Srbija
Ilija Novović - Debeli

Međutim, u julu 2009. godine, Novovićevo ugljenisano telo pronađeno je u automobilu na jednoj njivi kod Dobanovaca. Kako su nalazi obdukcije kasnije potvrdili, Novović je najpre ubijen sa nekoliko hitaca, pa je potom zapaljen u džipu koji je policija pronašla dva kilometara od prvih kuća.

Pored Novovića, u automobilu je bilo ugljenisano telo još jednog muškarca. Kasnije će se ispostaviti da je to telo Gorana Marića koji je u to vreme bio blizak saradnik Andrije Draškovića.

Goran Marić
Foto: Arhiva / RAS Srbija
Goran Marić

Kao jedan od motiva za ubistvo Novovića navodno je bila i namera da se Novović ućutka, to jest da se spreči mogućnost da progovori o Zemuncima koji su uspeli da pobegnu iz zemlje ali i o drugim poverljivim informacijama oba klana.

S druge strane, Marić je javnosti postao poznat kada je u beogradskom kafiću greškom ubijen splitski košarkaš Jovan Manović, jer se kasnije govorilo da je meta zapravo bio Marić koji je sedeo za susednim stolom.

U kakvoj su vezi bili Marić i Novović, pripadnici suparničkih klanova, ostala je donekle nepoznanica, ali neki navodi ukazuju na to da je Novović Marića namamio da sa njim sedne u džip i odveze se u nepoznatom pravcu.

Zanimljiv je podatak da je jedno ugljenisano telo pronađeno u gepeku a drugo na suvozačevom mestu, ali nikada nije objavljeno ko je od njih Marić, a ko Novović.

Hapšenje Novovića i Bojovića

Po povratku iz Francuske, gde su se i upoznali, Luko Bojović i Novović, ali i Veljko Banović zvani Votka, uhapšeni su 2007. godine i osuđeni su zbog falsifikovanja dokumenata. Međutim, Novović kaznu nije odslužio do kraja, jer je ubijen 2009. godine.

Bojović i Votka
Foto: RAS Srbija
Bojović i Votka

Zloglasni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić zvani Zver, tri godine kasnije pred sudom izjavio je da je "Luka Bojović sa svojim drugarom Sinišom Petrićem ubio Iliju Novovića", iznoseći odbranu u predmetu gde je sa Bojovićem, Simovićem i Vladimirom Milisavljevićem optužen za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i pokušaje ubistva Zorana Nedovića Šoka i Andrije Draškovića, kad su ubijena dvojica njihovih telohranitelja.

Rat klanova odneo 23 žrtve

Iako se za početak rata između škaljarskog i kavačkog klana uzima nestanak tovara kokaina koje se dogodilo negde u španskim lukama 2014. godine, borba za prevlast na ulicama u poslovima sa drogom i oružjem, čini se, traje od vajkada.

Foto: R.Ristić / RAS Srbija

Prema drugom scenariju, sve je počelo nestankom Slobodana Radonjića kuma Branislava i Slobodana Šaranovića 2009. godine. On je poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, bliskog sardnika Luke Bojovića. Posle nestanka Radonjića njegov otac Danilo i kum Slobodan Šaranović krenuli su u potragu koja ih je koštala života.

Time je započet niz brutalniih ubistva koje traje deceniju i sa ulica Crne Gore preselio se i na ulice prestonice Srbije.