Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

И Магарци морају да плате ТВ претплату

rssBookmark and Share

Београд 09.12.2018. Политика

Не гледају сви тв програм, али су обавезни да плате таксу јавном сервису кроз рачун за утрошену струју, чак и у случајевима да се бројило налази на фармама.

И Магарци морају да плате ТВ претплату

Иако не гледају телевизију краве, магарци, прасићи и пилићи "плаћају ТВ претплату” свих 12 месеци у години, тврде пољопривредни произвођачи.

ТВ такса за јавне сервисе – Радио-телевизију Србије и Радио-телевизију Војводине, годинама се наплаћује уз рачун за струју после "читања” података на струјомеру, који има већина објеката за сточарску производњу.

Тако Сергеј Иванов из Димитровграда, који на Старој планини има фарму магараца, плаћа ТВ таксу за кућу на селу и за прикључак у штали у којој су магарци.

"Конкретно, знам пољопривредника у близини Суботице који има 21 хектар воћњака са јабукама под пуним системима савремене производње укључујући мреже, наводњавање кап по кап. Има и седам дубинских бунара за наводњавање, дакле, седам електричних бројила и пумпи за експлоатацију – извора водоснабдевања, што значи да ТВ претплату плаћа седам пута сваког месеца", истиче проф. др Миладин Шеварлић.

"И ту није крај заврзламе плаћања ТВ претплате. Такса се плаћа током целе године, иако се услуга не добија толико дуго. Јер, електрична бројила, која служе за електричне пумпе за наводњавање, користе се три и по и четири месеца годишње у сезони вегетације", каже саговорник листа Политике.

Упитани како да се власници штала али и фарми, који у својим објектима морају да имају струјомере, ослободе додатног непотребног трошка у виду ТВ таксе, у ЕПС-у за "Политику” кажу да о томе одлучује РТС, односно РТВ за територију Војводине, пошто је тако прописано Законом о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис. На основу закона, "Електропривреда Србије” нема право ни могућност да одлучује о ослобађању од ТВ таксе, напомињу надлежни у овом предузећу.

Уколико би неки од ових пољопривредника решио да износ на рачуну за утрошену електричну енергију од, на пример, 3.000 динара, умањи за 150 динара, колико стаје ТВ претплата, ЕПС би му то умањење урачунао као дуг за струју, јер не постоји класична претплата као посебна ставка на рачуну. Она је саставни део рачуна па се њено плаћање не може избећи.

Осим тога, дужник би морао да плати и камату за неплаћање рачуна, па би "дара била скупља него мера”.


#   Београд   ЕПС   Димитровград   РТС   ТВ претплата
@EPSsnabdevanje @rts_vesti @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима