Najnovije vesti
Vesti Svet
ODBRUSIO TRAMPU Francuski šef diplomatije: Pustite nas da živimo svoj život u našoj zemlji

ODBRUSIO TRAMPU Francuski šef diplomatije: Pustite nas da živimo svoj život u našoj zemlji

Američki predsednik Donald Tramp ne treba da se meša u unutrašnja pitanja Francuske, rekao je šef francuske diplomatije Žan-Iv Ledrijan nakon Trampovih kritika na račun Francuske posle protesta u Parizu.

Žan Iv le Drijan Wikipedia Foto: Wikipedia
Žan Iv le Drijan Wikipedia

"Želim da poručim Donaldu Trampu, kao i predsednik republike, da mi ne učestvujemo u američkim debatama, pustite nas da živimo svoj život u našoj zemlji", rekao je Ledrijan za televiziju LCI.

On je naveo da francuska Vlada ne komentariše američku politiku i da očekuje isti tretman Vašingtona.

Donald Tramp
Donald Tramp

Ledrijan je dodao da većina Amerikanaca nije saglasna sa Trampom u vezi sa njegovom odlukom da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma 2015. godine.

On je istakao da protesti "žutih prsluka", koliko je njemu poznato, nisu bili na engleskom jeziku.

Ledrijan je rekao da su fotografije objavljene u SAD sa ljudima koji uzvikuju "Hoćemo Trampa" snimljene tokom Trampove posete Londonu pre nekoliko meseci.

Antivladini demonstranti sukobili su se juče u Parizu i drugim francuskim gradovima sa policijom. Demonstranti su bacali kamenje, palili automobile i uništavali prodavnice i restorane.

"Pariski sporazum ne funkcioše baš najbolje za Pariz. Protesti i neredi u celoj Francuskoj", napisao je Tramp juče na "Tviteru".

On je dodao da ljudi ne žele da plaćaju velike sume novca i to zemljama trećeg sveta kako bi, možda, zaštitili okolinu.

"Demonstranti su uzvikivali `Hoćemo Trampa`", napisao je Tramp i dodao da "voli Francusku".

U drugom "Tvitu", Tramp je napisao da je vreme da se okonča glupi i veoma skupi Pariski sporazum i da se vrati novac ljudima u formi smanjenog poreza.