Preminula Ljudmila Aleksejeva, najpoznatija borkinja za ljudska prava u Rusiji

Pionirka u zaštiti ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva, višedecenijska disidentkinja u SSSR i Rusiji, preminula je juče u Moskvi u 92. godini.
Postala je poznata 60-ih i 70-ih godina prošlog veka kada je protestovala zbog tretmana sovjetskih političkih zatvorenika i zahtevala njihovo oslobađanje, navodi Asošiejted pres.
 
Aleksejevu su komunističke vlasti Sovjetskog Saveza proterale iz zemlje 1977. godine, godinu dana pošto je osnovala najstariju rusku organizaciju za zaštitu ljudskih prava Moskovsku helsinšku grupu.
 
U Rusiju se vratila 1993. godine i nastavila da se energično zalaže za poštovanje ljudskih prava.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio ju je na njen 90. rođendan.
 
Predsednik ruskog Saveta za ljudska prava Mihail Fedotov rekao je da je Aleksejeva "ostala aktivistkinja za ljudska prava do samog kraja" i označio je njenu smrt "gubitkom za ceo pokret za ljudska prava u Rusiji".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.