Angela jednom nogom u penziji

Ivana Stanojević

09. 12. 2018. u 07:00

Nemačka kancelarka izgubila deo vlasti silaskom sa funkcije šefa stranke, ali je i dalje najmoćnija. Izbor Anegret Kramp-Karenbauer (56) daje šansu kontinuitetu. Ostavlja CDU drugačiju od Kolove

Ангела једном ногом у пензији

Merkelova odlazi uzdignute glave - Foto AP

ERA Angele Merkel okončana je poslednjeg dana minule radne nedelje, iako ona ostaje nemačka kancelarka. Izbor Anegret Kramp-Karenbauer (56), dosadašnje generalne sekretarke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za lidera ove stranke, Merkelovu, polako, ali neumitno odvodi sa političke scene.

S druge strane, budući da Kramp-Karenbauerova, iliti AKK kako su je mediji prozvali, deli kancelarkinu orijentaciju centra, sva je prilika da će CDU održati politički kontinuitet. Mnogi u Nemačkoj i van nje odahnuli su što naslednik Merkelove nije Fridrih Merc (62) koji naginje udesno, pošto bi njegovo šefovanje demohrišćanima donelo krupne rezove.

Prelomna je, međutim, podela funkcija, jer se dve ključne pozicije u državi - kancelarska i liderska u vladajućoj stranci - više ne koncentrišu u jednoj ličnosti. To u nemačkoj istoriji nije presedan, ali je u današnjim prilikama u zemlji i svetu, razdvajanje posebno delikatno i moglo bi da donese velike posledice.

AKK će se, najverovatnije, kandidovati za novog kancelara na narednim izborima za nešto više od dve godine, a da li će imati šanse za pobedu, zavisiće od toga da li će i koliko, CDU uspeti da popravi rejting. U suprotnom, vladavina demohrićana biće dovedena u pitanje.

Što se Merkelove tiče, analitičari naginju ka tome da će uspeti da okonča ovaj, četvrti mandat. Od "devojčice Helmuta Kola", gromade nemačkih demohrišćana, Angela Merkel je i sama postala legenda nacionalne i svetske politike. Uspešno je sprečavala domaću privredu da se "saplete" u vremenima globalnih finansijskih kriza i očuvala njenu betonsku strukturu nasleđenu od prethodnog, socijaldemokratskog kancelara Gerharda Šredera, što nije bilo nimalo lako.

Pod njenom vladavinom Nemci su prvi put dobili pravo na dečji dodatak, a najmlađi mesto u jaslicama. Uveden je program socijalne pomoći "Harc četiri", koji se pokazao kao vanredno uspešan odgovor na tadašnjih pet miliona nezaposlenih.

Anerget Kramp-Karenbauer - Foto AP




Na spoljnopolitičkom planu, preuzela je na Nemačku veliki deo tereta evropske migrantske krize bez presedana. To ju je ne samo koštalo političkih poena, nego joj je nad glavom nadvilo mač rizika prevremenog okončavanja kancelarskog mandata. Ipak, njena politika otvorenih vrata ostaće u demografskoj istoriji primer za pamćnje, bez obzira na to da li će od budućnosti dobiti pozitivnu, ili negativnu ocenu.

Politikolog Oskar Nidermajer ističe da je za vreme četvrtvekovne vladavine Helmuta Kola CDU bila partija kojom su dominirali muškarci, koja je favorizovala liberalnu ekonomsku politiku i hrišćansku percepciju čoveka. Tokom 18 godina predsednikovanja Merkelove, stranka je i u privrednom i društveno-političkom smislu skrenula ulevo, smatra Nidermajer.

U NASLEĐU I USPON DESNIČARA Tamnu senu na sve baca, međutim, kancelarkina tvrdoglavost i nepomirljivost, a naročito činjenica da nije na vreme prepoznala veliku opasnost koja se nadvila nad CDU i nemačko društvo u celini, a to je uspon jedne ekstremno desničarske partije - Alternative za Nemačku (AFD). Mnogi strahuju da će, nažalost, to biti nasleđe, u čijoj će senci ostati toliko toga dobrog što je Angela Merkel učinila.

Krizu u koju je CDU upala uoči novog milenijuma, posle teškog poraza pretrpljenog od socijaldemokrata (SPD) na saveznim parlamentarnim izborima, "neiskusna, mlada Istočna Nemica, protestantkinja", savladala je ne libeći se da otvoreno kritikuje svog mentora Kola. Budući da je tadašnja kriza CDU bila bremenita i novčanom aferom, javno prozivanje Kola navalilo mu je dodatni teret na leđa. Neki "repovi" pratili su ga do smrti, u junu prošle godine.

Mnoge promene koje su se dogodile pod Merkelovom bile su nezamislive u Kolovo vreme. Interesantno, ona u početku nije izgledala kao "veliki igrač". Prebacivali su joj da dugo taktizira i odugovlači donošenje odluka. Negde usred tih prigovora, postalo je jasno da Merkelova upravo o najvažnijim pitanjima odlučuje tiho, ne dozvoljavajući partiji da o tome diskutuje, kako je nedavno, na njen višegodišnji stil vladavine, podsetila nemačka štampa.


SVI NEOČEKIVANI PREOKRETI ČELIČNE KANCELARKE

2010: Od "štedljive domaćice" koja usred finansijske krize isključuje mogućnost novčane potpore prezaduženoj Grčkoj, Angela Merkel se transformisala u vatrenog zagovornika paketa pomoći Egeju. Evro i održanje EU postaju njene velike teme.

2011: Angela Merkel koja važi za nekog ko se zalaže za nuklearne elektrane, posle katastrofe u Fukušimi, preko noći menja mišljenje, pa vladajuća koalicija pod njenom "dirigentskom palicom" odustaje od nuklearne energije.

2013: Izjašnjava se protiv dvostrukog državljanstva, koje je uvela prethodna koaliciona vlada Zelenih i socijaldemokrata. A, 2017. staje u odbranu "dva pasoša" i protiv je sopstvene partije.

2015: Iako je 2004. smatrala da je multikulturalnom društvu odzvonilo, tokom izbegličke krize 2015. godine Merkelova izgovara svoju čuvenu parolu: "Uspećemo!" Otvorene granice za izbeglice je i danas kredo CDU.

2017: Dugo je bila protiv istopolnih brakova, ali neposredno pred prošlogodišnje savezne izbore otvorila je put izjašnjavanju u Bundestagu - "brak za sve" je izglasan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije