Jača maloletnički kriminal, tužioci ne veruju u mogućnost strožih kazni

Krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga prošle godine prijavljeno je 1.590 počinilaca.
Jača maloletnički kriminal, tužioci ne veruju u mogućnost strožih kazni
Foto: Pixabay
U odnosu na 2016. godinu, za više od hiljadu je porastao broj prijavljenih za neovlašćeno držanje opojnih droga, sa 5.201 na 6.573, pokazuju zvanični podaci. Za oštrije zakonske kazne za dilere i korisnike opojnih droga, zalaže se Vladina Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, prenosi RTS.
 
Za neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga počinioci se kažnjavaju uglavnom od tri do pet godina zatvora. Iako tužioci smatraju da sudije treba da izriču oštrije kazne, to im, kažu, ne predlažu.
 
"Mogu da tražim 10 godina za nešto, ali sam potpuno svesna da neće dobiti, negde mi naš predlog u pogledu kazne pokušavamo da budemo realni znajući već neku izdefinisanu kaznenu politiku suda", kaže Lidija Komlen Nikolić, iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.
 
Šta bi onda donela izmena Zakona i više kazne za neovlašćene proizvođače i dilere opojnih droga? Za tu opciju zalaže se Vladina Komisija za borbu protiv narkomanije u školama. Sada je kazna zatvora od tri do 12 godina. Još oštrija je za grupe, organizatore mreže preprodavaca ili posrednika i organizovane kriminalne grupe.
 
"To je apsolutno populistička mera jer sada za teži oblik krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina, dakle u rangu sa ubistvom, a za najteži oblik ako je izvršen od strane organizovane kriminalne grupe kazna je u rasponu od 10 do 20 godina, dakle daleko teža nego što je za ubistvo, ne znam koja bi još strožija kazna mogla da se propiše", kaže advokat Veljko Delibašić.
 
Narko dileri se, kaže advokat, ne boje zaprećene kazne, već mogućnosti da budu otkriveni i procesuirani.
 
"Nažalost, najveći broj otkrivenih učinilaca tog krivičnog dela su oni koji se time bave na donjoj lestvici hijerarhije u tom poslu, dakle to su sitni narko dileri i onda dobijaju kazne od tri do pet godina zatvora, problem u tom poslu ne kod nas nego u celom svetu što je vrlo teško doći do nosilaca tog posla, organizovanih kriminalnih grupa", navodi advokat Delibašić.
 
O ovoj temi u MUP-u nisu želeli da razgovaraju sa novinarima.
 
Da bi se efikasnije borili protiv počinilaca krivičnih dela u vezi sa drogom, tužiocima i policiji su potrebni bolji uslovi za rad, ističu u Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.
 
"Organizaciono niste pružili mogućnost sa brojem ljudi sa uslovima rada da zaista efikasno možete da se borite. U jednom momentu imate popularnu temu borba protiv opojne droge, a onda sve ostalo stoji, onda imate nasilje u porodici, pa onda ajmo, znači mora da postoji sistematski pristup da se bilo koji problem u društvu reši", kaže Lidija Komlen Nikolić.
 
Prošle godine je za krivična dela u vezi sa drogom prijavljeno 750 maloletnih počinilaca, što je čak duplo više nego 2016. Najviše njih za neovlašćeno držanje opojnih droga za sopstvenu upotrebu. Maloletnicima se mogu izreći vaspitne mere, obavezno lečenje, maloletnički zatvor.
  • Nemanja

    10.12.2018 10:31
    @BulevarEvrope

    'Northern lights' i druge sorte koje si naveo su nastale odgajivačkom selekcijom kao i kod bilo koje druge kulture, a 'prskana shiptarka/domacica' je đubre od trave koje se prska raznim hemikalijama i postoji isključivo zato što prodaja kanabisa nije u legalnim tokovima.

    Drugo, 'ovlascena lica kod nas takodje poprilicno dobro zaradjuju i pre svega drzava stiti njhiovo pravo i interes u vezi trgovine' ovo je potpuni idiotizam, tvrditi da je sve u redu jer kriminalci povezani sa državom dobro zarađuju, a normalni građani sa normalnom navikom masovno idu u zatvor.

    Treće, pretpostavka da ideje o korisnim svojstima kanabisa dolaze iz knjiga maje Volk i Isidore Bjelice, a ne od dugogodišnjih istraživanja i stavova ozbiljnih lekara, još jednom potvrđuje da kanabis nema ni izbliza toliko negativan utican na mozak kao protivljenje legalizaciji istog.

    Ukratko dečko, nemoj lupetati o stvarima u koje se razumeš taman koliko i u astrofiziku, i ti i ovi idioti iz vladinih komisija.
  • BulevarEvrope

    09.12.2018 13:51
    @ns
    na slici je sve samo ne bozji produkt. koliko prirodno tj chemicals free zvuce termini poput 'orange bud', 'super silver haze', 'northeren lights', 'prskana shiptarka/domacica' i gomile slicnih ko zna kakvih biohimejskih modifikacija semenki dobijenih po labovima najeminentnijih holandskih geneticara.
    Sa druge strane ok je ako je distributer dopremio semenke autohotnih prirodnih sorti jedrenjakom direktno iz dubine amazonske prashume ili kamilom il' slonom iz nekog budistickog hrama sa Tibeta.

    Sto se legalizacije tice pa kod nas je manje vise de facto legalna trgovina odavno ali moras da si ovlascen direktno od vlasti, jer sve funckionsie na drzavnom nivou.
    E sad jeste da kod nas nisu zaziveli ti javni prodajni i ugostitejski objekti kao u Holandiji,Ceskoj,Koloradu, Kanadi itd. ali ovlascena lica kod nas takodje poprilicno dobro zaradjuju i pre svega drzava stiti njhiovo pravo i interes u vezi trgovine.

    A o duzoj upotrebi i uticaju na psihu pojedinca i kolektiva stvarno nema potrebe govoriti. Fino to sve zvuci u diletantskim studijama i knjigama Isidore Bjelice i Maje Volk ali u praksi je dosta drugacije.
  • kimi

    09.12.2018 13:28
    Obozavam kada neko prica o bogu kako je stvorio ovo ono .. gluposti.. aj da pricamo realno.
    Kriminal raste ne zato sto raste nego zato sto se sve zivo zabranjuje.
    Tj. nista nije ilegalno dok "covek" nije odlucio da nesto zakonom zabrani da bude ilegalno.
    Nije uopste bitno o cemu je rec , odnosi se na apsolutno sve.
    Nije cak ni bitno dal se slazemo sa tim ili ne, ali je vrhunac licemerja kada su neke dve stvari koji mozes staviti pod isti kisobran, legalne a drugo nije ..
    Ne razumem kako moze cigara alkohol da bude legalno a trava ili kokain ne.. nista od ovog ne donosi bilo sta dobro ,niti je zdravo pa ipak jedno je legalno a drugo nije.. zasto??? Ja znam .. al to je druga tema.
    Dakle ili je sve od toga legalno, ili nista nije .. i to je pravedno, ostalo je tesko licemerje, i tu uopste ne ulazim u to sta bih ja ovo ili ono, to je nebitno, sustina je bitna.
    E ,onda mozemo i o tome, ali je recimo u Holandiji mnogo toga dozovljeno ili u Portugaliji, zato je npr to sve dozvoljeno samo za 18+?
    Svako pusi pije duva pred decom, a nabija im se u facu da to nije dobro i nije zdravo i oni to ne smeju da rade.. pa cekaj ,zasto je onda nesto sto je lose i nezdravno legalno? Zato sto su odrasli pametniji pa mogu da odluce? Mnooogo si pametan ako se bodes i zderes ,mnogo ... dakle opet licemerje itd itd mozemo do sutra tako o temama.. samo bez ono, pa to je da se zastite deca kretenu! .. .. od cega? Od neceg sto je legalno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija