Voće umanjuje kognitivne probleme kod muškaraca

Sredovečni muškarci koji jedu mnogo voća i povrća mogu da smanje šanse za kognitivne probleme u kasnijim godinama života u poređenju s vršnjacima koji ne konzumiraju te namirnice često, pokazuje američko istraživanje.

Zdravlje

Izvor: hina

Subota, 08.12.2018.

19:07

Voće umanjuje kognitivne probleme kod muškaraca
Foto: Thinkstock

Naučnici su pratili gotovo 28.000 muškaraca 20 godina, a na početku istraživanja bili su prosečno 51 godinu stari.

Svake četiri godine ispitanici su ispunjavali upitnike o prehrambenim navikama. Takođe su prošli testiranja kognitivnih funkcija kad su bili prosečno 73 godine stari.

Na temelju tih rezultata naučnici su utvrdili da su muškarci koji su redovno jeli najviše povrća u prethodnih desetak godina, kad su bili u 70-im godinama života imali 17 odsto manje izglede za umerene kognitivne probleme i 34 odsto manje izglede za velike mentalne poteškoće od muškaraca čija je prehrana sadržavala najmanje povrća.

Za konzumiranje voća nije se činilo da utiče na rizik umerenih kognitivnih problema ali muškarci koji su pili više soka od narandže imali su 47 odsto manje šanse za velike mentalne potreškoće od muškaraca koji su pili najmanje tog soka, pišu naučnci u časopisu "Neurology" (Neurologija).

"Dugoročno konzumiranje povrća (zelenog lisnatog, tamno narandžastog i crvenog), voća (bobičastog) i voćnih sokova (narandže) može koristiti kognitivnim funkcijama u visokim godinama muškaraca", kaže autor studije Čengženg Juan s Harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

Muškarci bi ipak trebalo da pripaze koliko soka od narandže piju, dodaje on.

"Zaštitna uloga redovnog konzumiranja soka od narandže uglavnom je uočena kod najstarijih muškaraca. S obzirom na to da su voćni sokovi kalorični zbog koncentrisanih voćnih šećera najbolje je ne konzumirati više od jedne male staklene čaše dnevno”, savetuje Juan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: