Drašković odustaje od investicija u Trebinje!

D. CURAĆ

08. 12. 2018. u 08:53

Trebinjska opozicija tvrdi da se zbog odluka vlasti povlače ulagači iz ovog kraja. Zbog višestruko povećanih renti smanjiće se ulaganja u centar istočne Hercegovine

Драшковић одустаје од инвестиција у Требиње!

Izgradnja turističkog kompleksa Foto Trebinje live

NA poslednjoj sednici Skupštine grada Trebinja odbornik PDP Saša Borjan istakao je da će zbog odluka trebinjske vlasti najveći investitor u istočnoj Hercegovini Rodoljub Drašković smanjiti ulaganja u centar istočne Hercegovine, obustaviti izgradnju turističkog kompleksa “Grad sunca”, broj radnika u svojim fabrikama svesti na oko 800 i zatvoriti pogon u Nevesinju.

Borjan tvrdi da ima saznanja da je Drašković takvu odluku doneo nakon što je grad područje na kojem se nalazi “Grad sunca” iz šeste zone prebacio u petu, čime su povećane rente.

Pročitajte još: "Grad sunca" dar Trebinju

- Renta je za “Grad sunca” povećana sa sedam maraka, koliko je iznosila u 2016, na 20 KM, dok je naknada za uređenje zemljišta sa 24 povećana na 40 KM. Tako će Drašković morati da uplati u budžet grada oko milion i po maraka.Takva odluka je doneta jednostrano, bez Draškovićeve saglasnosti i, po mom mišljenju, ona ima ucenjivački karakter - istakao je Borjan i dodao da je Drašković do sada uložio oko 100 miliona KM u Trebinje i da ova odluka može da ima nesagledive posledice.

Na drugoj strani, načelnik Odeljenja za prostorno uređenje Trebinja Marko Rikalo je objasnio da je povećanje naknada po osnovu građevinske rente i uređenja građevinskog zemljišta “Gradu sunca” kompanije “Svislajon” uslovljeno zakonskom regulativom, koja za sve propisuje ista pravila, ali i da Trebinje ima pravo da računa na više prihoda tamo gde najviše i investira.

- Od 2017. do sada u infrastrukturno opremanje tog područja uloženo je 2,5 miliona KM. U tom periodu smo od kompanije “Svislajon” prihodovali 260.000 KM. Dakle, naše ulaganje je bilo skoro deset puta veće od iznosa koji smo prihodovali. A zakon nalaže da u slučaju infrastrukturnih ulaganja u bilo kom delu grada promenimo i građevinsku zonu. Pored toga, ne postoji u zakonu nikakva mogućnost da se nekom sa ovom vrstom investicija omogući bilo kakav popust - rekao je Rikalo.


Rodoljub Drašković

ZAVRŠIĆE ZAPOČETO!

RODOLjUB Drašković je za portal “Trebinjelajv” naveo je da u Hercegovinu na planira više da ulaže, ali da će završiti sve započete radove. Kako prenosi ovaj portal, razlog je loš privredni ambijent.

- Pokušali smo da utičemo na stvaranje privrednog ambijenta - u čemu nismo uspeli. Mnoge odluke su kontraproduktivne za razvoj ovog kraja - istakao je Drašković. - U našim pogonima u Trebinju i u trgovinama širom Hercegovine nastavljaju da rade u punom kapacitetu, dok će fabrika u Nevesinju biti zatvorena jer nema kadrovskog potencijala.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Klematis

08.12.2018. 10:05

Da imaju smisla za biznis i sposobnost za stvaranje privrednog ambijenta ne bi se hercegovci stalno iseljavali i rasejavali po celom svetu.

Veteran

10.12.2018. 11:16

Možda će mu govedarica dati jeftinije.Braćo moja sve lopov do lopova od luke, doda, željke, vukote i ostalih fukara!!!!