Svijet

Oklopna vozila širom Pariza, očekuju se nasilni protesti

Oklopna vozila širom Pariza, očekuju se nasilni protesti
Foto: Tanjug/AP | Policiji oklopna vozila širom Pariza, očekuju se nasilni protesti

PARIZ - Centar Pariza biće danas blokiran zbog najavljenih novih antivladinih demonstracija pokreta "Žutih prsluka" i naći će se pod drastičnim mjerama obezbjeđenja, pošto će vlasti nastojati da spriječe izbijanje novog nasilja, a u tu svrhu će, prvi put od 2005. i velikih nereda u predgrađima velikih francuskih gradova, biti upotrebljena oklopna vozila.

U prestonici će biti raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje će biti u potpunosti raščišćene prije početka protesta.

AP navodi da će širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije.

U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

Pored zatvaranja Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji, uključujući Luvr, takođe neće raditi iz bezbjednosnih razloga.

"Moramo da zaštitimo kulturna mjesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj", rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije