08. decembar  2018. 09.13  | Izvor: Tanjug

Kinezi fascinirani guslama

PEKING -

I pre upisa pevanja uz gusle na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, ovaj instrument je potpuno neočekivano privukao veliku pažnju kineske javnosti, zahvaljujući nedavnom boravku predsednika Društva guslara "Serdar Janko Vukotić" Raša Vučinića u Pekingu.

Pojava Raša Vučinića u narodnoj nošnji za vreme zvaničnog sastanka ministara Srbije i Kine, pre otvaranje Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić", fascinirala je kineskog ministra kulture i turizma Lua Šuganga, koji je odmah ustao i pozdravio guslara i tom prilikom sa oduševljenjem posmatrao detalje narodne nošnje i zatražio da se fotografiše sa njim.

Vučinićev nastup u Kulturnom centru Srbije u Pekingu pomno su pratili kineski zvaničnici, ali i kineski studenti sa Katedre za srpski jezik pa su izrazili želju da on održi predavanja o značaju tog instrumenta u srpskoj kulturi, istoriji i književnosti.

Vučinić je održao predavanja na univerzitetima "Beijing Foreign Studies University" i " Beijing International Studies University ", a kineski studenti su sa velikim oduševljenjem slušali priču o srpskoj kulturi, književnosti, guslama i izrazili veliku želju da i sami nauče da guslaju.

Imajući ovo u vidu, Društvo guslara "Serdar Janko Vukotić" odlučilo je da pošalje dva instrumenta na poklon pekinškim univerzitetima i da putem video linka besplatno organizuje školu gusala kineskim studentima, koji studiraju srpski jezik.

Vučinić u izjavi Tanjugu naglašava da su gusle svojevrsni simbol srpske kulture i neraskidivi deo nacionalnog identiteta.

"Da nije bilo gusala, malo bi toga danas znali o našoj istoriji i književnosti, a njihov značaj u duhovnom smislu najbolje je opisan u jednom narodnom stihu: Manastiri i sveto gudalo, to je srpsku vjeru očuvalo", ističe Vučinić.

Gusle su, podseća, kroz istoriju zauzimale počasno mesto kako u svakoj srpskoj kući pored ikone i kandila, tako i u svakoj crkvi, manastiru, ali i na srpskim dvorovima.

"Poznato je da je svaki naš kralj imao svog ličnog guslara i da su svi značajni događaji i manifestacije otvarani zvukom gusala. Kralj Aleksandar Karađorđević je čak kao predsednik žirija učestvovao na takmičenju guslara u Kraljevini Jugoslaviji.

Oduševljenje guslama iskazali su i mnogi velikani poput Fridriha Prvog Barbarose, Getea, Mihajla Pupina i Nikole Tesle", kaže Vučinić.

Gete je, dodaje, čak učio srpski jezik, da bi razumeo epske pesme uz gusle, a Tesla je rekao da "ne postoji veća sila nebeska koja može da osvoji dušu Srbinovu, kao što to mogu gusle".

"Gusle su u poslednjih godinu dana i kroz institucije ponovo dobile mesto koje im pripada, a Ministarstvo kulture i informisanja i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, podržali su jedan od najvećih projekata Školu gusala Guslarskog društva Serdar Janko Vukotić", kaže Vučinić.

On je naveo i da je u završnoj fazi osnivanje Instituta za gusle i epsku poeziju, a u planu je izrada spomenika srpskom guslaru.