Najnovije vesti
Vesti Svet
SAD, FRANCUSKA, SIRIJA I IRAK PROTIV ID "Pojačani napori za pronalazak vođe Islamske države, agencije se takmiče ko će ga prvi naći"

SAD, FRANCUSKA, SIRIJA I IRAK PROTIV ID "Pojačani napori za pronalazak vođe Islamske države, agencije se takmiče ko će ga prvi naći"

Bezbednosne snage SAD, Francuske, Sirije i Iraka značajno su pojačale napore u potrazi za liderom Islamske države Abu Bakr el Bagdadijem u području granice između Sirije i Iraka, javila je televizija "Alsumarija", pozivajući se na izvor iz bezbednosne agencije u sirijskoj pokrajini Anbar.

abu bakr bagdadi ap Foto: A. P. / RAS Srbija
abu bakr bagdadi ap

Televizija navodi da su u operaciju uključeni dronovi, a jedinice za potragu pojačano pretražuju područje. Izvor iz bezbednosnih agencija Iraka izjavio je da se agencije takmiče koja će prva zarobiti ili ubiti Bagdadija, preneo je "Sputnjik".

On je rekao da se potraga sprovodi sa obe strane Eufrata, od Bakura u Siriji do Makr ez Zina u Iraku. General-pukovnik Kenet Mekenzi, koji je imenovan za novog komandanta Centralne komande SAD, izjavio je u utorak, 4. decembra, da je Bagdadi i dalje živ i da se krije negdje u pustinjskom području u blizini reke Eufrat.

Mediji su u oktobru javili da je Bagdadi naredio da se pogubi 320 njegovih pristalica, uključujući komandante, zbog nedostatka lojalnosti i nemara. Tokom rata protiv Islamske države u Siriji i Iraku, Bagdadi je u više navrata izbegao pokušaje ubistva koje su organizovale vojske Rusije, SAD i Irana, a nekoliko puta je i proglašen mrtvim.

Irački mediji su u septembru javili da je Bagdadi "za dlaku" izbegao smrt, jer je zakasnio na sastanak komandanata terorista. Teroristi su u avgustu objavili najnovije obraćanje Bagdadija, u kojem teroriste poziva na nastavak džihada i "spaljivanje nevernika".

Bagdadi se poslednji put u javnosti pojavio 2014. godine u Mosulu u Iraku, gde je sebe proglasio vođom "kalifata".