Devedeset osam godina rada Medicinskog fakulteta, uručene nagrade

Medicinski fakultet počeo je sa radom pre devedeset osam godina. Na otvaranju je govorio profesor Milan Jovanović Batut, dok je početak nastave označilo predavanje iz anatomije doktora Nika Miljanića. Danas, osim na srpskom, Medicinski fakultet ima i studije na engleskom jeziku.

Posle Drugog svetskog rata diplomu lekara na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu steklo je trideset hiljada lekara, a fakultet je dao i oko tri hiljade doktora nauka. Najboljim diplomiranim studentima i autorima najboljih naučnih radova, uručene su nagrade.  

"Ja sam trenutno lekar na stažu u GAK Narodni front gde završavam svoj obavezni lekarski staž i sledećeg meseca polažem državni ispit. Moje želje jesu da ostanem u Srbiji i radim u našem zdravstvenom sistemu", rekao je Petar Simić najbolji diplomirani student.

Docent Darko Antić iz Klinike za hematologiju KCS, dobitnik nagrade za naučno-istraživački rad kaže da je istraživanje posvećeno trombozama u limfomima.

"Mi smo uspeli da formiramo jedan skor koji je pomogao nama kliničarima da predvidimo koji bi to pacijenti mogli biti i da bar jedan deo njihovog rizika za nastanak smrtnog ishoda sprečimo", rekao je Antić.

U ovom trenutku tu je više od tri i po hiljade lekara na specijalizaciji, što je značajna baza za budući razvoj.

"Taj razvoj je imperativ našeg opstanka i mi moramo ostati kao vrhunska visokoobrazovna i naučna institucija inače ćemo izgubiti ovu tradiciju koju smo sada imali. Odnosno na tradiciji ne možemo živeti nego možemo živeti u savremenom dobu i ovde u Srbiji", kaže akademik Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta.

Profesor Petra Marin, prorektor Univerziteta u Beogradu kaže da je Medicinski fakultet ustanova koja ima veliki broj zaposlenih i izuzetno veliki broj vrhunskih naučnika i pedagoga i samim njihovim brojem i kvalitetom garantuju da će Univerzitet u Beogradu i u narednom periodu biti vrlo visoko kotiran u međunarodnim okvirima.

Po dva inostrana predavača svake nedelje drže predavanja, fakultet učestvuje u velikim međunarodnim projektima, a još više će se raditi na njegovoj afirmaciji kao regionalnog centra za istraživanja u medicini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво