CRNI DOSIJE RUSTEMA MUSTAFE: Ubijao civile, razneo autobus, mučio logoraše

S. J. M. - D. Z.

07. 12. 2018. u 21:02

Pripadnik terorističke OVK Rustem Mustafa izjasniće se, 14. januara, o zločinima nad Srbima na Kosmetu. Stojanović: potpis komandanta Remija na mnogim zlodelima. Odgovoran za eksploziju vozila "Niš ekspresa" sa 11 žrtava

ЦРНИ ДОСИЈЕ РУСТЕМА МУСТАФЕ: Убијао цивиле, разнео аутобус, мучио логораше

NA Srpsku novu godinu jedan od ozloglašenih komandanata terorističke OVK Rustem Mustafa daće izjavu pred tužiocem u Hagu o zločinima nad srpskim stanovništvom na Kosmetu, pre svega u podujevskoj oblasti, koja je bila pod kontrolom njegove terorističke grupe. Očekuje se da će posle toga tužilaštvo Suda za zločine OVK protiv Mustafe podići i optužnicu zbog ubistava, otmica, zlostavljanja i mučenja srpskih civila u logoru "Lapaštica" na teritoriji Podujeva.

Rustem Mustafa (46) zvani Remi bio je komandant terorističke OVK za zonu Lab, koja je obuhvatala šire područje Podujeva, sve do reke Lab. U svom selu Prepolac još 1989. godine je formirao terorističku grupu, da bi se 1998. godine priključio štabu OVK. I posle rata na Kosmetu nastavio je sa ekstremističkim akcijama prema srpskim civilima. Smatra se organizatorom podmetanja eksploziva ispod autobusa "Niš ekspresa" 2001. godine, kada je poginulo 11 putnika, a povređeno njih 42. Njegova kriminalna grupa sve vreme se bavi i trgovinom narkoticima.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je u zoni odgovornosti Rustema Mustafe počinjeno mnogo zločina i da je bilo mnogo ilegalnih zatvora:

- U jednom od tih zatvora nalazila su se i dvojica novinara. Pretpostavljam da se radi o Đuri Slavuju i Ranku Pereniću. Zbog te priče o zatvorima mislim da je on posebno interesantan specijalizovanom tužilaštvu.

Autobus pod koji je podmetnut eksploziv 2001.

Drecun smatra da će specijalizovano tužilaštvo tretirati najodgovornije pripadnike terorističke OVK i to po komandnoj odgovornosti. Imajući u vidu izveštaj Dika Martija, koji je u prvi red stavio dreničku grupu kojom rukovodi Hašim Tači, to bi trebalo da budu komandanti na najvišem nivou.

- Očekujemo podizanje optužnica, ali moram da upozorim javnost da će u narednih nekoliko meseci biti kritičan period kada će specijalizovano tužilaštvo doneti odluku o optužnicama, jer ako ne budu sigurni da imaju dovoljno dokaza, možda će i odustati od podizanja optužnica - kaže Drecun. - Radna grupa ulaže izuzetne napore da pripremi što više dokumenata, činjenica, da neko ne bi mogao da kaže da Srbija nije bila kooperativna i da nije uradila sve što je mogla da pomogne u podizanju optužnica.

Momir Stojanović, načelnik vojne službe bezbednosti za KiM 1998. i 1999. godine, kaže, za "Novosti", da je Mustafina teroristička grupa bila najekstremnija, posle dreničke:

- On može da odgovara za progon Srba iz Gornjeg i Donjeg Terena, Livadica i još nekoliko sela oko Podujeva. Dizanje u vazduh autobusa "Niš ekspresa" je njegov potpis. Odgovoran je za zlodela u logoru "Lapušnica" i ubistva i ranjavanja policajaca i vojnika koje je njegova grupa hvatala u zasedama. U selu Lukare napali su i vojno skladište i ubili dvojicu vojnika koji su ga obezbeđivali.

Stojanović smatra da je Mustafa periferni zločinac i da sud sa njim pravi farsu da pokaže da nešto radi i umiri javnost, jer su glavni zločinci - Sami Ljuštaku, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Hašim Tači, Kadri Veselji - zaštićeni.

- U toj spirali zločina Mustafa je minoran, ali čini mi se da će biti procesuirani samo oni teroristi što su izvršavali zločine, ali ne i oni koji su ih osmislili, naredili i organizovali. Zbog toga se neće znati prava istina o dešavanjima 1998. i 1999. godine na KiM - kaže Stojanović.

OSUĐEN

RUSTEMA Mustafu je dva puta hapsio i Unmik, 2001. i 2002. godine, zbog zločina nad Albancima. Osuđen je za ubistvo petorice Albanaca, za koje je smatrao da nisu dovoljno lojalni OVK i da sarađuju sa Srbima. Prvo je prvostepeno dobio 17 godina zatvora, ali je ta presuda poništena, pa je pre tri godine posle okončanja novog suđenja pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora

JOŠ ČETVORICA IDU U HAG

JOŠ jedan zapovednik terorističke OVK pozvan je na ispitivanje u Hag. Ovu vest su objavili prištinski mediji navodeći da taj "oficir" nije želeo ništa više da kaže.

Takođe, preneli su i da je Specijalno tužilaštvo u Hagu pozvalo početkom decembra na ispitivanje tri bivša oficira OVK, među kojima je i jedan bivši poslanik skupštine Kosova.

REMI MI JE OTEO OCA

KOMANDANT Remi odgovoran je i za otmicu jedanaestoro srpskih civila na potezu između Podujeva i Merdara od 1998. do kraja 2000. godine. Jedna od žrtava je i Tomislav Marković (54) kidnapovan 24. juna 2000. On se nalazio u koloni vozila sa srpskim civilima koji su se, uz pratnju Kfora, sa administrativnog prelaza Merdare kretali prema centralnom Kosmetu. Kako nam priča negova ćerka Snežana Zdravković, njen otac se sa komšinicom Julkom Radonjić vraćao iz Prokuplja kući u Devet Jugovića.

- Iako su bili u koloni i Kfor ih je navodno štitio, teroristi su mu u crvenom "golfu" i belom kombiju preprečili put i sa uperenim puškama izvukli ga iz vozila. Od tada mu se gubi svaki trag. Kasnije sam ga prepoznala na slici koju je objavio jedan hrvatski list uz tekst o otetim Srbima sa KiM, koji su držani u logorima u Albaniji.

U zloglasnom logoru "Lapaštica" 56 dana je mučen šumar Milovan Stanković iz okoline Prokuplja, koji je tada radio u Podujevu. Početkom avgusta 1998. godine otela ga je Mustafina grupa, dok je obilazio rejon u šumi. Svakodnevno su ga prebijali i na kraju pustili da ide kući.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Збуњен

07.12.2018. 21:48

ако правде не буде, судиће вам више судије!

Лазар Краљевић

07.12.2018. 23:21

Какви су то јунаци и комаданти,вође...они, муслимани у Босни и усташе се не разликују по "херојским " дјелима над цивилима и мучким нападима...колика је само разлика између Срба и свих њих...Није лако бити Србин али прија ...

pereee

07.12.2018. 23:37

Izrael ljudi Izrael zna sa ovakvima! Cak je i titova juga znala sa ovakvima. Ova danasnja spradnja od drzave je daleko od toga.

Миле Боровиште

08.12.2018. 00:47

Titova Juga dovoga je dovela znao je krvavi Broz sta radi.Masonerija,masonerija druskane.

Neno

08.12.2018. 08:41

Nikad neće biti osuđen...za srbe nema pravde. Bosna je puna Mustafa a Hrvatska Rustema, svi su oslobođeni!!!