Najnovije vesti
Vesti Politika
"VLAST JE OKUPIRALA CELO DRUŠTVO" Duško Vujošević će danas predvoditi PROTEST OPOZICIJE, a za "Blic" je ispričao šta mu je GLAVNI MOTIV

"VLAST JE OKUPIRALA CELO DRUŠTVO" Duško Vujošević će danas predvoditi PROTEST OPOZICIJE, a za "Blic" je ispričao šta mu je GLAVNI MOTIV

„Osećao sam obavezu da se odazovem na poziv studenata. Nemam nameru da tamo izgovaram neke velike reči i pričam velike priče, ali smatram da čovek koji ima imalo osećaja, časti i odgovornosti takav poziv ne treba i ne sme da odbije.“

dusko vujosevic_090218_RAS foto Vesna Lalic_58 Foto: V. Lalić / RAS Srbija
dusko vujosevic_090218_RAS foto Vesna Lalic_58

Tako za „Blic“ priča proslavljeni košarkaški stručnjak Duško Vujošević i objašnjava zašto će govoriti na građanskom opozicionom skupu u subotu u Beogradu.

- Ja to nisam mogao da odbijem uprkos svom problematičnom zdravlju. Vlast je okupirala medije i celo društvo, koncentrisala ogromnu količinu novca koje koristi za golo održavanje vlasti i ovo postaje neizdrživo. Predlažem da se svi učlanimo u Srpsku naprednu stranku i da svi dobiju neku sinekuru, pa da nas bog vidi - kaže Vujošević.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Nekako je i logično da govori na ovom skupu.

- Ja sam već platio visoku cenu za iznošenje mišljenja o ovoj vlasti da bih bilo šta kalkulisao, i smatram da je dužnost svakog časnog čoveka da ustane i kaže kako stvari stoje. Međutim, u ljude se uvukao strah, a kako bi naš narod rekao: od straha nema leka - kaže Vujošević.

Posle Kruševca, protestna šetnja protiv nasilja u Srbiji biće održana i u Beogradu u subotu. Šetnja u Beogradu biće na potezu od Studentskog trga do Trga republike, a kako za „Blic“ kaže Stefanović, to je čist građanski protest i na njemu neće biti nikakvih stranačkih obeležja.

Povod za protest je napad na Stefanovića, koji je pre dve nedelje zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, brutalno pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu. Stefanović je tada zadobio teške telesne povrede kada je, nakon što je udarcima motkom u potiljak oboren na zemlju, izgubio svest i zaradio nekoliko šavova. Zbog ovog teškog incidenta uhapšena su trojica nasilnika iz Kruševca, a krivične prijave koje je protiv njih podneo MUP terete ih za nasilničko ponašanje i napad na službeno lice (u incidentu je povređen i pripadnik policije koji je pokušao da spreči napad na Stefanovića i još dvojicu aktivista).

Borko Stefanović nakon napada u Kruševcu
Foto: Medija centar Beograd / Promo
Borko Stefanović nakon napada u Kruševcu

Prema rečima lidera Levice Srbije, u pitanju je čist građanski protest:

- U prilog tome da će to tako i biti govori i činjenica da na skupu neće biti istaknuto kojim strankama pripadaju okupljeni građani. Naglasak će biti na tome da je protest organizovan protiv nasilja u Srbiji i nasilja u politici. Namera nam je da ukažemo na ono šta se događa, a to je nasilje - i verbalno i fizičko. Namera nam je da ukažemo na to da je aktuelni režim doveo do toga, što je nedopustivo - kaže Stefanović.

Na protestu bi trebalo da govore i proslavljena glumica Mirjana Karanović i glumac Branislav Trifunović, a podršku su dali i glumci Nikola Kojo i Sergej Trifunović.