Krv u hitnim slučajevima do pacijenta stiže za dva sata

Još samo osam regionalnih službi za transfuziju do Nove godine bi trebalo da "prenese" prikupljanje, testiranje i obradu krvi na četiri centra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
Krv u hitnim slučajevima do pacijenta stiže za dva sata
Foto: Pixabay
Ti veliki centri će od 1. januara 2019. godine, po novom Zakonu o transfuziji, jedini moći da obavljaju ove poslove. Od ukupno 43 regionalne službe, promena nadležnosti već je završena u 35, i one sada funkcionišu kao banke krvi, a taj status će imati i preostalih osam, koje su u fazi transformisanja, prenose Novosti.
 
Iako je bilo otpora, kao što je bio slučaj Transfuzije u Užicu, gde su naveli da bi nova organizacija zbog udaljenosti transfuzioloških centara, mogla da ugrozi snabdevanje krvlju, pre svega u hitnim situacijama, nijedna od regionalnih službi nije zatražila status podjedinice transfuziološkog centra, potvrđeno je u Institutu za transfuziju krvi Srbije.
 
Institut po Zakonu o transfuzijskoj medicini nema ingrencije da dodeljuje status posebne jedinice, ali ako bude posebnih zaheva, o tome će odlučivati Uprava za biomedicinu pri Ministarstvu zdravlja. U bolničke banke krv će se iz transfuzioloških centara slati jednom nedeljno, a, po potrebi, u hitnim slučajevima, i vanredno.
 
"Definisani su redovni termini dostave krvi, a prethodnih meseci, u kojima je započeta implementacija, pokazalo se da se, u slučaju hitne potrebe ili vanredne situacije, krv ili krvne komponente, mogu dostaviti u roku od najviše dva sata", objašnjava direktorka za medicinske poslove na Institutu za transfuziju krvi Srbije Olivera Savić.
 
Pojedine bolničke banke su dosta udaljene od transfuzioloških centara. Tako je bolnička banka u Boru udaljena 167 kilometara od centra u Nišu.
 
"Banke krvi bi trebalo u svakom trenutku da imaju obaveznu rezervu upravo zbog nepredviđenih situacija", dodaje Savić.
 
Prema njenim rečima, sve se unapred planira. Tako, po novom Zakonu, bolničke banke krvi imaju obavezu da na osnovu potrošnje iz prethodne godine, svoje godišnje potrebe za krvlju i komponentama krvi dostave transfuzijskim centrima od kojih se sanbdevaju najkasnije do 15. oktobra tekuće godine. Na osnovu toga, Institut pravi plan potreba za krvlju i njenim komponentama najkasnije do 15. novembra. 
 
Iako povremeno zalihe krvi padaju na minimum, obično u dva navrata, u jeku letnjih godišnjih odmora, i zbog "zgusnutih" državnih i verskih praznika u januaru, sa 33 davanja krvi na 1.000 stanovnika na nivou zemlje, Srbija spada među zemlje sa visokim procentom davalaca.
  • Jednostavno

    08.12.2018 06:30
    Pretpostavka
    Ako pretpostavimo situaciju da je na velikom koncertu od 40.000 ljudi došlo do terorističkog napada automatskim vatrenim oružjem, da li imamo dovoljno nosila, infuzije i krvi da zbrinemo ranjene u tako nastalom događaju?
    Da ne pominjem vozila.

    Čisto da pomenem koliko smo nespremni.
  • BulevarEvrope

    07.12.2018 23:28
    @zdravstveni radnik
    pa vec se krv placa kod nas po privatnim klinikama.
    Prije par godina moji su placali (posto nije moglo da se donira)za bolesnog clana familije 70e ili 90e po kesi krvi, ne secam se tacno cene, posto smo se boga oca naplacali za komplet lecenje, i sto je trebalo i sto nije. A pacijent umro ...

    E sad odakle ti privatnici nabavljaju krv, da li im ovi transfuzionog centra prodaju ja ne znam, te ne bih da ispadne da kompromitujem ustanove od vitalnog znacaja.
  • ZDRAVSTVENI RADNIK

    07.12.2018 21:21
    KRV
    E bas to, da smo medju prvima u Evropi po dobrovoljnom davalastvu krvi, sada ce biti unisteno. Jer nekada se svaki radni dan, u svim bolnicama mogla dobrovoljno dati krv. A sada laboranti iz NOVOSADSKOG TRANSFUZIOLOSKOG CENTRA idu po celoj Vojvodini, od Subotice do Sremske Mitrovice i od Apatina do Vrsca i uzimaju krv. Tako ce, recimo u Sombor dolaziti DVA puta mesecno, svakog drugog petka. A ja, koja sam planirala da dam krv, jedan petak idem na saranu, a drugi na svecare. A sledeceg meseca, bas taj petak putujem u Segedin, a u onaj drugi koljem svinje. I TAKO CE SE ODBITI DOBROVOLJNI DAVAOCI, JER KO CE U PASULJ GLEDATI KADA CE U NJEGOVO MESTO, JEDNOM ILI DVAPUT MESECNO DOCI EKIPA IZ NOVOG SADA. Ko je to izmislio i organizovao, nasa pamet, ili Evropska unija? Da li je cilj da se unisti dobrovoljno davalastvo u Srbiji? Pa da se krv placa, kao u mnogim zemljama u svetu? Znate li da krv u Americi daju narkomani, jer se placa? Cak ih dileri dovode svaka tri meseca i odmah im uzmu novac, jer im duguju za drogu. A narkomani, "dobrovoljni davaoci", jednim udarcem ubiju dve muve, zaradjenim novcem plate drogu i ujedno se besplatno testiraju na HIV. TREBA LI TO NAMA? Ili je cilj da se smanji populacija, kako kod nas, tako i u svetu, jer nas ima previse? Zamislite da neko od vas hitno treba krv, na primer u Vrscu, a po krv treba ici u Novi SAD, dva sata do Novog Sada, dva nazad, jer nece Novosadjani nositi krv u Przogrnce, vec ce svi po istu ici u Transfuzioloski centar u Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija