Umro jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore u 109. godini

M. Drobnjak

07. 12. 2018. u 17:07

Božo Čolović je rođen na Božić 1909. godine. Celi svoj životni vek proveo je u pljevaljskom selu Jugovu i u Pljevljima

Умро један од најстаријих становника Црне Горе у 109. години

Božo Čolović, jedan od najstarijih stanovnika Crne Gore, preminuo je u 109. godini života.

Čolović je rođen na Božić 1909. godine. Celi svoj životni vek proveo je u pljevaljskom selu Jugovu i u Pljevljima. Radio je kao krojač a od tog zanata stekao je i penziju. Pre 17 godina umrla mu je supruga Darinka sa kojom je proveo 65 godina u braku. Sa suprugom je izrodio četvoro dece.Od potomaka ima još šestoro unučadi i brojnu praunučad.

Iako nikada nije napuštao grad pod Golubinjom, kuriozitet je da je deda Božo živeo u više različitih država. Rođen je za vreme kada je civilna vlast pripadala Osmanskom carstvu, detinjstvo provodio u Kraljevini Crnoj Gori i Austrougarskoj okupaciji, momkovao je u Kraljevini SHS, oženio se u Kraljevini Jugoslaviji, a o porodici se starao u FNRJ i SFRJ, starost provodio u SRJ i Državnoj zajednici Srbija i Crna Gora i umro u Crnoj Gori.

Pričao je da su mu najlepši dani bili u rodnom selu Jugovu, a najlepši period za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Krojački zanat upisao je 1924. godine kod poznatog Jevrema Jakića. Kad je završo školu vratio se u rodno selo Jugovo u kojem je kaže proveo najlepše trenutke svog života. Imao je registrovanu krojačku radnju za vreme Kraljevine Jugoslavije.

Pre tri godine kada su “Novosti” objavile priču o deda Božu on je tada, iako u dubokoj starosti, još uvek čita bez naočara, dobro čuo, izvrsno pamtio detalje iz svog celokupnog života. On je tada bio još uvek vitalan tako da mu nije bilo teško da nalaže vatru u kući, šeta po dvorištu, ide u prodavnicu, unosi ugalj i drva, a znao je kada zatreba da otvori i mašinu da nešto prošije!

Na tadašnje pitanje šta je njegov recept za dug život odgovorio je da je to umernost u svemu, u jelu, piću, radu, radosti i žalosti, ali je, dodao da je genetika ipak presudna.

Božov otac živio je 107 godina, a i njegova braća su doživela duboku starost.

Sahrana Boža Čolovića obaviće se 08. decembra na manastirskom groblju kod manastira Svete Trojice u Pljevljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)