Zakon o nestalim bebama očekuje se na proleće

Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da će se Zakon o nestalim bebama naći u raspravi na prolećnom zasedanju skupštine Srbije, nakon čega će biti i usvojen, ukazujući da usvajanju zakona veliki otpor pružaju neki roditelji čija se deca vode kao nestala.
Zakon o nestalim bebama očekuje se na proleće
Foto: 021.rs
"Zakon o nestalim bebama je od marta u skupštinskoj proceduri ali je veliki otpor roditelja čija su deca nestala, odnosno smatraju se nestalim i mi smo pokušali da kroz dijalog sa njima dođemo do kompromisnog rešenja. MUP je formirao komisiju gde su uključeni predstavnici svih nadležnih državnih organa i roditeljskih udruženja i verujem da ćemo u skorijem vremenskom period upravo imati mogućnost da se ovaj zakon usvoji", rekla je Kuburović.
 
Ona je ukazala da su u izradi zakona učestvovali i predstavnici roditelja i da je veliki broj njihovih amandmana usvojen, kao i JUKOM-ovih.
 
"Verujem da će se tokom proleća zakon naći na raspravi u skupštini i da će biti usvojen", navela je i dodala da je to naša obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava (u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije u čiju je korist presuđeno).
 
Ona je napomenula da će narednih meseci misija Saveta Evrope u Srbiji radi razgovora sa nadležnim institucijama i roditeljima. Prema njenim rečima, zakon je izrađen upravo u skladu sa preporukama iz same presude Evropskog suda za ljudska prava, ali to ne znači da ovim zakonom mogu da se reše sva sporna pitanja.
 
Ovim zakonom, kako je ukazala, ispunjavamo našu obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava. Komitet ministara Saveta Evrope pozvao je juče Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.
  • Jedan od

    08.12.2018 06:37
    A kažnjavanje?
    U okviru Zakona bi nam trebale i izmene Krivičnog zakona Srbije, sa posebnim kaznama i delima za ljude koji se uhvate u vršenju krivičnih dela po Zakonu o nestalim bebama.
    Strožije i destimulativne za kriminalce.
    Da više nijednom radniku Matičnog ureda ne padne na pamet da nudi Potvrdu o smrti umesto smrtovnice deteta.
    A tek kazne za patologe, kada se ne zna gde je leš deteta?
    Pa na kraju do porodilišta.
    Uz obavezno javno objavljivanje onog kome je delo dokazano.
  • Novosadjan

    08.12.2018 01:12
    Samo da sklone dokaze
  • Logi

    07.12.2018 23:14
    matematika
    Presuda je doneta u proleće 2013. i obavezala nas da donesemo lex specialis u roku od godinu dana od njene pravnosnažnosti. Pri tome neka je postala pravnosnažna u jesen 2013. godine. Ne vidim kojom se matematikom vodimo kad na kraju 2018. još uvek nemamo taj lex specialis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.