Najnovije vesti
Vesti Svet
ANTISRPSKA HISTERIJA "Hapšenja u Vukovaru imaju za cilj iseljavane Srba"

ANTISRPSKA HISTERIJA "Hapšenja u Vukovaru imaju za cilj iseljavane Srba"

Predstavnici srpskih institucija koje deluju u Vukovaru ocenili su da u ovom gradu vlada višegodišnja atmosfera netrpeljivosti, mržnje i opšte antisrpske histerije s ciljem iseljavanja vukovarskih Srba.

vukovar hrvatska Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
vukovar hrvatska

Oni navode da to potvrđuje poslednje hapšenje dvojice vukovarskih Srba pod sumnjom da su počinili ratni zločin, te nedavni miting u gradu sa kojeg je upućen poziv na javni linč Srba.

"Ono što je u drugim krajevima Hrvatske išlo silom ovde se čini suptilnijim metodama. Na takav način, oni koji stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasnu poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi u kojoj su rođeni, već u Irskoj, Engleskoj, Srbiji i drugim zemljama", saopšteno je nakon sastanka predstavnika srpskih institucija iz Vukovara.

Potpisnici saopštenja su konstatovali da mirna reintegracija, nažalost, u protekle dve decenije nije dala očekivane rezultate, te su uputili poziv Hrvatskoj javnosti i institucijama da odgovore koliko je Srba bilo u Vukovaru ranije, a koliko ih je sada.

"Nije li na delu etničko čišćenje primenom rafinisanih metoda u kojim kleveta postaje istina, a na osnovu tako skrojene istine se selektivno hapsi", upitali su predstavnici srpskih institucija koje deluju u Vukovaru.

Prema njihovim navodima, uprkos svemu tome, javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i ćute, čak i kada je javno izgovorena reč o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru. Ocenjujući da je Vlada Hrvatske na čelu sa HDZ-om popustila pod pritiskom hrvatske političke desnice i ekstremnih grupacija u društvu, u saopštenju se poručuje da će srpske institucije i njihovi predstavnici preduzeti konkretne mere ne samo s ciljem zaštite nacionalnog i kulturnog, već i fizičkog integriteta Srba u Vukovaru. Najavljeno je da će preciznije informacije o načinu delovanja u budućnosti izneti sutra na konferenciji za novinare u Zajedničkom veću opština u Vukovaru.

Srna je ranije danas javila da su u Vukovaru pod sumnjom da su počinili ratni zločin uhapšena petorica Srba, od kojih su dvojica zadržana u pritvoru. U pritvoru su zadržani Srbi čiji su inicijali M. I. i V. V, od kojih je jedan osumnjičen za zlostavljanje dva zarobljena civila, a drugi za silovanje žene pre 27 godina. Direktor Informaciono dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izrazio je sumnju u istinitost optužbi, navodeći da ono za šta su, prema navodima hrvatskih i srpskih medija, oni osumnjičeni, može biti naknadno konstruisano.