');
Najnovije vesti
Blic Kultura Vesti

Regionalni umetnici u Galeriji ULUS: "Ni razapete žilet-žice ne mogu oduzeti kreativno u čoveku"

Izložba radova umetnika sa prostora bivše Jugoslavije, nastalih tokom prvog izdanja FECIT-a, međunarodnog skupa umetnika održanog proteklog leta u Grožnjanu u Istri, otvorena je sinoć u Galeriji ULUS u Beogradu.

ulus2 izlozba groznjan Foto: Promo
ulus2 izlozba groznjan

Naziv izložbe “...usamljen se kreći kao nosorog” iniciran je jednim od predstavljenih radova, ali može korenspondirati sa svim ostalim kreativnim stavovima i iskazanim poetikama, šaljući ujedno ideju organizatora FECIT-a, čiji je idejni osnivač Rok Kvaternik, kolekcionar i ljubitelj umetnosti od detinjstva vezan za Grožnjan.
Naslovna sentenca je deo stihova indijske pesme "Nosorog", a manifestuje i raznorodne radove nastale u okviru tog kolektivnog likovnog projekta.

Hrvoje Marko Peruzović,
Nosorog
Foto: Promo
Hrvoje Marko Peruzović, Nosorog

Na izložbi se mogu videti radovi Atanasa Boteva, Andreja Brumen Čopa, Jakše Ćalasana, Vladimira Dunjića, Mitje Ficka, Petre Grozaj, Jane Kunovske, Marka Kusmuka, Saše Marjanovića, Hrvoja Marka Peruzovića, Nataše Ribič Štefanec, Stipana Tadića, Milana Tucovića, Katartine Zarić i Roka Zelenka.

Nataša Ribič Štefanec,
Marie et Antoinette
Foto: Promo
Nataša Ribič Štefanec, Marie et Antoinette

Prema navodima autora teksta predgovora izložbe, likovnog kritičara Eugena Borkovskog, kustosa Gradske galerije Fonticus, Rok Kvaternik je uspeo da objedini na istom događaju, u isto vreme i na istoj lokaciji, autore iz zvanično (skoro) opresivnih državotvornih i nacionalno šarenih lokacija na rubu centralne Evrope. Adrese iz biografija umetnika svedoče o tome. Iz tog razloga raduje misao da su se autori iz tzv. nesložnih državica bivše SFRJ odlično družili, ali i individualno delovali na načine koji su svakom ponaosob bliski.

Mitja Ficko,
Let / Prelet
Foto: Promo
Mitja Ficko, Let / Prelet

- Čast mi je što sam deo ove likovne kolonije koja je krenula ovog leta u Grožnjanu. Kolonija nije unapred imala zadatu temu, pa sam pokušao da ujedinim rezultate nazivom izložbe “...usamljen se kreći kao nosorog”. Naslov komentara radova nastalih tokom projekta asociran je jednim od radova. Međutim, učinilo mi se da on može da korespondira sa ostalim kreativnim stavovima i iskazima i poetikama ostalih radova - rekao je Eugen Borkovski na otvaranju izložbe.

Saša Marjanović,
Mladi Apis
Foto: Promo
Saša Marjanović, Mladi Apis

On je naveo da je konceptom ovog projekta želeo da pobedi ili preboli nelogične podele područja bivše Jugoslavije.
- Još je veća zbrka sa savremenom kreativnom praksom. Prezentuju se evroameričke pozicije, uz zanemarivanje razvoja iskonske vizuelne poetike Indije, Kine, Mongolije, Latinske Amerike... Zanemaruju se celi temati, ciklusi, borbe stavova i vizualizacije onih koji nisu pristali na zapadni, evrofilski način promišljanja - naveo je Borkovski, primećujući da danas Evropa finansira travestirane autore koji su živeli u tzv. socijalističkom okruženju sasvim dobro, da bi danas vulgarnim konstruktima denuncirali prošlo političko uređenje.

Stipan Tadić,
Lunin mrk
Foto: Promo
Stipan Tadić, Lunin mrk

- Ovde prvenstveno govorim o Jugoslaviji koja se znatno razlikovala po boljitku od zemalja sovjetske političke i administrativne dominacije. No, umetnost nije samo karikaturalno oslikavanje povesnog stanja. Umetnost nosi osobenost, iskonskost, britkost, ali i univerzalnost koja u prvom čitanju uopšte ne mora da bude vezana uz aktuelni sociopolitički diskurs - naveo je Borkovski, izražavajući posebno zadovoljstvo zbog održavanja projekta FECIT u Grožnjanu, koji je još pre 50 godina proglašen Gradom umetnika i koji kreativnost u više medija još i danas uspeva da zadrži živom.

Umetnici u Grožnjanu
Foto: Promo
Umetnici u Grožnjanu

Prema rečima Borkovskog, projekat bi se sa upitnom realnošću mogao nazvati i međunarodnim, ali deo učesnika pamti i zajedničko doba bivše, značajne države na svetskoj sceni, te raspad i rezultate tog komadanja: nove, male, nacionalizmima obojene državne tvorevine koje ostale, starije, moćne, manipulativne, korporacijama određene države, uz beskrupulozno izrabljivanje resursa, podučavaju profitu, a ne čovekom određenim odnosima.
- Ovim projektom svedočimo kako formalna komadanja teritorija, podele na vere ili nacionalnosti, a niti razapete žilet žice ne mogu oduzeti kreativno u čoveku - istakao je Borkovski.
Izložba je otvorena do 12. decembra.

Foto: Promo

Radovi nastali na FECIT-u, nakon predstavljanja u Gradskoj galeriji Fonticus i sada u Beogradu, biće izloženi i u Galeriji Društva likovnih umetnika u Ljubljani od 10. do 27. januara.
Izložba je organizovana u saradnji sa inicijatorima likovne kolonije u Grožnjanu i Gradskom galerijom Fonticus iz Grožnjana.