Vučić: Haradinaj je u pravu da bi ih Vašington branio; Ne možemo vojno da pobedimo SAD

Tanjug

07. 12. 2018. u 14:35

Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću, rekao je predsednik Srbije

Вучић: Харадинај је у праву да би их Вашингтон бранио; Не можемо војно да победимо САД

Foto: Tanjug

Ramuš Haradinaj je potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodno pravo, primetio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je krajnje vreme da se pomirimo s tim.


Istakao je da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

„Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću", rekao je predsednik Srbije i istakao:

"Da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite".

On je podsetio da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli.

"Srbja je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba", podvukao je Vučić.

Rekao je da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i dodaje da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da su mnogo moćni, da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost od najvećeg interesa

„To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara", ukazao je on.



Istakao je da nema sumnje da je Haradinaj u pravu da će SAD biti na njihovoj strani, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

„To da su oni silni i jaki, što Albanci kažu da će SAD da ih zaštite u svakom trenutku, nije ništa čudno. Nisam slučajno govorio da im je Amerika i tata, mama, strina, stric, ukak, ujna“, rekao je Vučić.

„Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija da promeni mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo saterani, moramo da se sačuvamo i zaštitimo“, naglasio je on.

Rekao je da "ni najmanje nije srećan" ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju formiranja kosovske vojske.

"Moje pitanje bi njemu bilo - gde to piše u vezi vojske, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava", rekao je Vučić u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara u vezi aktuelne situacije na Kosovu.

Kazao je da na to sve on samo može da govori istinu, pa tako i njima kaže sve u lice.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori za interese svog naroda.

Preneo je da je imao dobar razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa ruskim partnerima i odlične razgovore sa kineskim partnerima.


VUČIĆ O OPOZICIJI U SKUPŠTINI: DOBRO JE I TO, AKO NISU IMALI BOLJE MESTO...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući to što je deo opozicije proveo noć u parlamentu, u šali primetio da, ako nisu imali drugo, onda je i to dobro mesto.

"Zabavljaju se ljudi. Vidim da su dovodili tajkune na žurku noćas, tako da, ako nisu imali neko bolje mesto i to je dobro mesto. Uvek je lepo da se neko zabavlja i zanima, posebno kad 'privedete' tajkune koji imaju mnogo para, mogu i dobru večeru da naprave. Baš lepo. Uvek je dobro, uvek više PDV-a bude u okolnim radnjama, ostane za državu, uvek se tome radujem", rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić za "Novosti": Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum

Deo opozicije proveo je noć u parlamentu gde su, u obraćanju novinarima, govorili o amandmanima na budžet i predložene zakone, jer im to, kako su rekli, nije omogućeno u skupštinskoj sali.

Skupština je, inače, danas usvojila predloženi budžet za 2019. godine i u toku je glasanje o zakonima.



VUČIĆ: SRBIJA NAJBEZBEDNIJA U EVROPI, ŽELIMO JOŠ BOLJE REZULTATE

Srbija je najbezbednija zemlja u Evropi, ali trudićemo da ostvarimo još bolje rezultate na tom polju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje novinara kako komentariše pisanje medija da je broj krivičnih dela i ubistava u zemlji u porastu.

"Postoji kampanja u Srbiji u kojoj bi trebalo da se govori o užasnoj nezbezbednosti Srbije. Srbije je danas najbezbednija u Evropi", rekao je Vučić, navodeći zvanične podatke o broju izvešenih krivičnih dela ubistava.

Kako kaže, najlošija u tom pogledu je bila 2001. godina kada je bilo 215 ubistava, 2009. godine je bilo 142 ubistva, dok je najbolja 2107. godina sa 72 ubistva.

Kako je rekao, ove godine je bilo 103 ubistva.

Podaci pokazuju da je broj ubistava za 30 odsto niži nego pre nekoliko godina, a za 45 odsto je manji u odnosu na 2001. godinu.

"Da li može i mora da bude bolje? Može i mora.Trudićemo se da Srbija bude još bezbednija, da pohapsimo i proteramo koji unose nespokojstvo. Ovo su zvanični podaci, a pitanje je da li neko želi da pravi ovakvu ili onakvu atmosferu", rekao je Vučić.

Nikad ne možemo da budemo zadovoljni, uvek želimo bolje rezultate, zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (119)

Dragan Lo

07.12.2018. 14:58

A pamet nam je u Tominoj akademskoj diplomi, doktoratu Malog, Stefanovića, diplomama koje stižu poštom u javna preduzeća? Ne hulite po obrazovanju, samo primenite ovo što govorite, primenite istinski.

Ivan

07.12.2018. 15:10

Nikakva novost, sto kaze predsednik, zna se ko je njihova tatica, ali taj tatica nije tu na Kosovu sto vili siptarre, onako lepe u dobre, nego zbog svojih interesa, a kad se taj interes promeni, cao siptarcici a onda Srbija nastupa, do tada moramo biti mudri i cekati nasu priliku.

Michael M

07.12.2018. 15:11

to je tacno. ali mozemo da izadjemo iz Briselskog sporazuma I da proglasimo Kosovo privremeno okupiranom teritorijom. a granice ce biti tamo gde srbi sa Kosova zele. dosta vise zezanja sa siptarima. nema kompromisa nema ni pomirenja. vratiti srpske institucije na sever koosova

caca

07.12.2018. 15:15

Pamet,inteligencija,bistar um,covekoljubivost,dobrota,...odlike su Srpskog naroda,i to ce nam pomoci u pobedi!!!

Nena

07.12.2018. 15:15

Srbija će preduzeti sve potrebne mere da sačuvamo mir i stabilnost. Protivnici smo svakog vida nasilja.

Dejan

07.12.2018. 15:16

Bravo, ne postizu se uspesi snagom vec pamecu i strategijom. Jesmo mala drzava ali pametna, ponosna i sa svojim stavom.

star

07.12.2018. 15:24

Srbija vojno nikako ne može pobediti Ameriku, a naravno da bi oni branili Prištinu od vojne intervencije Srbije, koliko bi to uspeli, videlo bi se.

deda

07.12.2018. 15:25

Znaci Srbija mora da kupi po svaku cenu od Rusa S-300 odbrambene sisteme da mozemo od agresora da se branimo.

deda

07.12.2018. 17:53

@deda - Ako su nam Rusi braca neka nam pozajme tri raketna sistema da rasteramo nato bandu a zaiptare je dovoljna i usrana motka.

Neko iz mase

07.12.2018. 15:26

Zanimljivo kako Srbija 99 naziva agresijom nato na Srbiju,al zato ne naziva agresijom Srbije na BIh medjunarodno priznatu nezavisnu i suverenu drzavu.

neko iy druge mase

07.12.2018. 16:45

@Neko iz mase - Bitno je da je tvoj Naser Oric koji je ucestvovao u ubijanju 2-3000 Srba u istocnoj Bosni oyloglaseni Zlocinac na slobodi. Pricas o Agreisiji Srbije dovodili ste muzahedine da seku ljudima glave i kolju i Srbima i Hrvatima. Imas presudu medjunarodnog suda pravde i pati sto niej drugacije!!!

Iz mase neko

07.12.2018. 16:50

@Neko iz mase - NATO, Amerika, je bombardovala Srbiju jer je htela da uzme, i uzela, Kosovo. Srbi u Bosni su živeli, i žive, tako da je TO razlika. Ima ih još, ali ako ne razumeš ove dve, džaba ti pričam.

Djekna extreme

07.12.2018. 17:16

@Neko iz mase - Zanimljivo kako BiH Srebrenicu smatra genocidom, a sve pobijene i proterane Srbe sasvim normalnim za sta niko nije odgovarao. BiH je bila separatisticka republika, kao i jos neke, a duznost JNA je bila da cuva Jugoslaviju. Da sutra RS hoce da se otcepi, BiH bi slala vojsku da ugasi pobunu, sacuva teritoriju drzave i ustavni poredak. Ne znam zasto smatraju da je Srbija ta koja je srusila Jugoslaviju, kada znamo da su to bili separatisti?

Heroina

07.12.2018. 15:28

A iz kojih razloga Amerika bi ih branila? Pa nisu valjda toliko ludi da brane njih svojom vojskom. Mozda ali i oni bi bili zrtve a Rusija vljda nece sedeti i da posmatra.

Dobro Vucicu shvatili smo

07.12.2018. 15:30

Dobro ne plasi nas i ti i Siptari vise. Evo predajemo se ako mozemo Nis da zadrzimo na godinu dana bar.Znacilo bi Nislijama da barem prodaju nekretnine! Koliko god malo dobili je bolje nego nista! Zar ne?

Gospodja Ministarka

07.12.2018. 15:36

To je nas glavni problem, da nije SAD-a, davno bi mi njih prevaljali! Mora Amerika svuda da umesa prste!

POBOGU PREDSEDNICE, PA I MI IMAMO PRIJATELJE

07.12.2018. 16:23

I PRIJATELJE I BRACU RUSE. Ponudi im da naprave vojne baze u blizini administrativnih prelaza na Kosovo, da vidimo kolko ce ih onda branit.

goca

07.12.2018. 16:24

Da uvek je bilo jaci pobedjuje tako I u ovom slucaju ne ponovilo se bombardovanje niti gubitak ljudski zivota ,progoni moramo sacuvati razum I ocuvati mir tako je predsednice.

Doktor

07.12.2018. 16:25

Dosta je bilo ratova kroz istoriju, ne treba nam vise to da strada toliko naroda, treba se svim silama boriti za mir.

Ridji

07.12.2018. 16:31

Kako bese ono Staljinovo.. Imas coveka imas problem, nemas coveka nemas problem.. jos kad bi se nase sluzbe setile da treba da rade I kotraofanzivu a ne samo odbranu..

Деда Јагош

07.12.2018. 16:38

А ти онда позовеш русе у помоћ, и проблем решен!

Mirko Dumanovic

07.12.2018. 16:40

Ovo je sirenje defetizma sa najvisg nivoa.....Umesto da trazi saveznike I one koji smeju da se suprostave Americi, on priznaje, da je jedino sto mi mozemo, to, da I'm psujemo majku.........Ako je to tako, a jeste, nama ustvari vojsk I policija nisu potrebne, vec granice mogu da brane I lokalne lovacke druzine. Ja ne kazem da bismo trebali da ratujemo sa USA....ali siriti defetizam je posao placenika I izdajnika, a ne ljudi iz vrha. Ja punim imenom, a vi ako smete da objavite.....izvolte.

Чикириз

07.12.2018. 16:43

Зашто би ми били" бахати и силни" према САД ако са народном војском желимо да заштитимо наш народ на КиМ?! Ваљда имамо право да на својој уставној територији свом народу у његовој земљи обезбедимо слободу!Па тако смо увек радили и бебе су се онда чак и више рађале!

natasa

07.12.2018. 16:47

Rat je poslednje sto nam treba sada, svim snagama se treba boriti za mir i naci kompromisno resenje.

Romantičar

07.12.2018. 16:53

Što onda lažeš Srbe na Kosovu kako će biti zaštićeni u slučaju da Šiptari napadnu na njih? Gde je granica tom neodgovornom izricanju praznih reči?

Gavrilo Princip

07.12.2018. 16:53

Zbog čega naš predsednik širi defetističke stavove da je sve izgubljeno, da će nas Amerika pobediti i sl.?

Miki

07.12.2018. 16:53

Ovo svi znamo da Amerika stoji iza siptara ali ovakve izjave predsednik drzave koja se bori da ocuva svoju teritoriju ne bi smeo da izusti.

Анастас Јовановић

07.12.2018. 16:54

Није ми ова прича јасна. Јел то значи бела застава и капитулација пред шиптарским сецесионистима. Зашто ту има неко да позива и уплиће америку. Интерес Америке може боље да се оствари сарадњом са Србијом и Србима него с неким муслиманским племеном које није имало писмо до 1945 те и које нема ниједан споменик на подручју које хоће да разбојничком пљачком покраде.Ево шта је Русија урадила у Новорусији! Послала је у необел униформама специјалце с десантним хаубицама и растурила чоколадарску банду!

Equinox

07.12.2018. 17:01

@ neko iz mase Srbija sa ratom u bosni ima isto onoliko veze kao i mudžahedini iz islamskih zemalja. Uvek ces naci dobrovoljce iz matice da brane svoj narod. Amerika je napala Srbiju bez objave rata, dakle izvršila je agresiju. Sta ti nije jasno?

Dymitr Ogonowski

07.12.2018. 18:37

@Petar - Ako Vucić ne żeli ruskih snaga na KiM, to Rusija nista ne moze da uradi.

Катмер

07.12.2018. 17:03

Ма нема шансе да САД ангажују и једног свог војника да гине за Шиптаре! Могу поново томахавцима али нису више деведесете ,време се мало променило! Не би ни они били баш толико комотни и опуштени!Нама само храбрости треба и смелији председник!

Клематис

07.12.2018. 17:09

Па ето Асад се у Сирији храбро одбранио од Американаца и победио ИСИЛ! Уз помоћ Русије наравно али Русија би овог пута и нама помогла,сигурно!! Али како ће кад ми не смемо да узмемо оружје у руке! Само компјутере!!

milena

07.12.2018. 17:30

Pristina ima jake drzave koje ih podrzavaju , tu mi ne mozemo nista, ali prestace i ta podrska kad SAD zadovolji svoje interese, pa cemo da vidimo sta ce tada.

Bora

07.12.2018. 17:34

Sve će doći na svoje mesto samo treba vremena a kad Amerika prestane da ih podržava Afrika će im biti dom jer će ih cela Evropa proterati.

Ana

07.12.2018. 17:48

Odavno smo se mi pomirili sa cinjenicom da SAD drzi zaledjinu Pristini, znamo da bi ih branili u slucaju da dodje do sukoba, ali mi ne zelimo sukobe, zelimo mir i stabilnost zbog naseg naroda, mi smo mala zemlja i ne mozemo se takmiciti sa mocnom silom kao sto je SAD u vojnom smislu, ali sa pamecu svakako mozemo.

Jovo Caruga

07.12.2018. 18:06

@Ana - Cekaj Ana,, a sta bi bilo da USA ne brani Kosovo, da li bi onda zeleli mir i stabilnost??

Tresi Mesi

07.12.2018. 18:22

Amerikanci i jesu na njihovoj strani,konačno malo iskrenosti u nizu nebuloza koje šiptari iznose kao argumente.

Zvezdica

07.12.2018. 18:24

Zna se ko je nadređeni, a ko podređeni! Amerika vuče sve konce, a Priština je figura!

MIlovan

07.12.2018. 19:17

Rusija nam je obećala pomoć. Otvorite Ruske baze po Srbiji niko nije lud da udari na Rusiju. I Kinezi su nam obećali pomoć u naoružanju, uz nas su dve jake svetske sile. Velika većina Evropskih NATO zemalja nije spremna da rizikuje svetski rat zbog Kosova koje im sa ekstremnim islamom pravi probleme. Kosovo je bomba u srcu evrope. Amerika sigurno vojno nebi pomogla Kosovu ako bi Rusija čvrsto stala u odbranu Srbije. Najviše što bi uradili za Kosovo je uvođenje sankcija Srbiji.

Pero

07.12.2018. 20:12

@MIlovan - Mikovane- pa Rusi su imali vojne baze u Siriji pa su tamo bez problema amerikanci bacali bombe okolo njih ali ako srbija kaze da je neutralna onda nema rusa u srbiji bar kako ti mislis

avanturista

07.12.2018. 19:39

Ako Priština ima podršku i saveznike,mora ih imati i Srbija,kako pravično,moralno,tako i vojno

Žika

07.12.2018. 20:03

Nama će da pomognu kao i 1999-te Rusi i Kinezi?Gde je bre ta Rusija i kad će da nam pomogne vojno i ekonomski,kad?Drugu Titu su ameri dali 100 milijardi dolara,a od Rusije Srbija nije dobila ni cent .Rusija pomaže Kubi,Vijetnamu,Severnoj Koreji..., Srbija biološki nestaje i ekonomski propada,dok Rusija nehaje za to!!Bolje da smo se mi Srbi okrenuli SAD i dali im baze imali bi ekonomiju kao Nemci,umesto što propadamo svakim danom sve više u ambis očekujući lažnu Rusku ekonomsku i vojnu pomoć...

Mara

07.12.2018. 20:07

Srbija zna ko je na njenoj strani, moramo pokusati da sacuvamo i nasu zemlju i nas narod po svaku cenu.

zola

07.12.2018. 20:09

Mogu da razumem izjavu gospodina predsednika, naročito naslov i podnaslov, kao deo diplomatske aktivnosti i diplomatske korektnosti, ali....nisam ni ja za rat, naročito ne sa svojih 50 i verujem da u Srbiji nema puno ljudi koji su za rat, ali... ko je nas kroz istoriju pitao da li smo za rat! ili ne? Gurali su nas na klanicu svako malo i nisu nas ni pitali. Tako , moraćemo biti spremni na sve, pa i na rat, a verujte, ja sam prvi protiv rata i da nam deca ginu... ali ko je nas ikada pitao!?

Mija Pećanac

07.12.2018. 20:35

Vučić opet lupeta ono što ga niko ne pita a da ratujemo ne moramo ,sprovedimo rezoluciju 1244. Sve legalno samo treba imati petlju i to zatražiti u UNO .

Ana

07.12.2018. 21:14

Svima je poznato da iza Prištine stoji SAD ali Srbija neće dopustiti da se naruši bezbednost naših građana na KiM.

Dexter

07.12.2018. 22:41

Srbija ih samo moze pobediti ekonomijom, tj jacanjem svoje zemlje i postizanjem sto boljih rezultata.

Dijego

07.12.2018. 22:44

Srbija nikada neće ući u NATO, i neka nas ne brane, niti im dozvoliti teroristima da formiraju OVK.

MikaSAlO

07.12.2018. 23:09

Amerika je protiv nasih interesa,oslonimo se na Rusiju i Kinu u resavanju i vracanja KiM u sastav drzave

Vesna

08.12.2018. 00:05

Ono što je najteže ostvariti, to je i najbolje rešenjea u ovom slučaju za nas ne nasedati na prištinske provokacije da nas ne uvuku u sukobe. Čuvajući mir čuvamo decu i jačamo ekonomiju.

Iva

08.12.2018. 08:01

Ne treba reagovati na provokacije,ali ne treba dozvoliti i da neko ponizava srpski narod.

bananana

08.12.2018. 08:41

Ljudi,siptari slusaju samo Ameriku sto im kazu!Ako im oni kazu da to urade odmah ce povuci to.Boli njih uvo sto EU kaze.