Vučić: Da vojno pobedimo SAD, nemojte ni da pomislite

Ramuš Haradinaj je potpuno u pravu kada kaže da će SAD, šta god da se desi, biti na njihovoj strani, bez obzira koliko Priština kršila međunarodno pravo, primetio je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da je krajnje vreme da se pomirimo s tim.

Vučić je istakao da je odavno jasno da SAD stoje iza Albanaca i da oni ništa nikada nisu radili sami.

"Bilo je jasno da iza svega stoje SAD. Nije velika tajna bila, i ne moramo otvoreno uvek to da kažemo. Oni imaju još saveznika u Evropi. Zato moramo da se preorijentišemo na fabrike, budućnost, da pobeđujemo pameću", rekao je predsednik Srbije i istakao: "Da pobedimo vojno SAD, nemojte ni da pomislite".

Podsetio je da smo jednom to pokušavali, i da nismo uspeli. "Srbja je tada bila napadnuta i dobro znamo šta mislimo o agresiji. Dajte da sačuvamo ljude, da imamo više beba", podvukao je Vučić.

Rekao je da ne zna kakve će sve poruke dalje da šalju, i dodaje da zbog toga moramo da bežimo od bilo kakvih problema, jer znamo da su mnogo moćni, da neće mnogo da brinu ako nas udare na bilo koji način.

"To su dokazali više puta. Zato je na nama da sačuvamo mir, naše stanovništvo i vitalne interese. Da budemo bahati i silni nad Amerikancima bilo bi smešno. Suviše smo mali. Njihova ekonomija je 21 bilion dolara", ukazao je predsednik.

Istakao je da nema sumnje da je Haradinaj u pravu da će SAD biti na njihovoj strani, jer su oni priznali nezavisno Kosovo i to je kraj priče za njih.

"To da su oni silni i jaki, što Albanci kažu da će SAD da ih zaštite u svakom trenutku, nije ništa čudno. Nisam slučajno govorio da im je Amerika i tata, mama, strina, stric, ukak, ujna", rekao je Vučić.

"Oni su mnogo jaki i neće valjda Srbija da promeni mišljenje SAD. Mi nemamo šta drugo da radimo, u ćošak smo saterani, moramo da se sačuvamo i zaštitimo", naglasio je Vučić.

Rekao je da "ni najmanje nije srećan" ni zbog izjave američkog ambasadora u Prištini po pitanju formiranja kosovske vojske.

"Moje pitanje bi njemu bilo - gde to piše u vezi vojske, a on bi odgovorio da nigde ne piše, i da ga nije briga, jer su oni priznali kosovo. Oni se ponašaju po pravilu sile jačeg, a ne međunarodnog prava", rekao je Vučić u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara u vezi aktuelne situacije na Kosovu.

Kazao je da na to sve on samo može da govori istinu, pa tako i njima kaže sve u lice.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori za interese svog naroda. Preneo je da je imao dobar razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, sa ruskim partnerima i odlične razgovore sa kineskim partnerima.

Srbija najbezbednija u Evropi

Govoreći o bezbednosti, Vučić je rekao da je Srbija najbezbednija zemlja u Evropi. "Trudićemo se da ostvarimo još bolje rezultate na tom polju, rekao je predsednik Vučić na pitanje novinara kako komentariše pisanje medija da je broj krivičnih dela i ubistava u zemlji u porastu.

"Postoji kampanja u Srbiji u kojoj bi trebalo da se govori o užasnoj nebezbednosti Srbije. Srbije je danas najbezbednija u Evropi", rekao je Vučić, navodeći zvanične podatke o broju izvešenih krivičnih dela ubistava.

Kako kaže, najlošija u tom pogledu je bila 2001. godina kada je bilo 215 ubistava, 2009. godine je bilo 142 ubistva, dok je najbolja 2107. godina sa 72 ubistva.

Kako je rekao, ove godine je bilo 103 ubistva.

Podaci pokazuju da je broj ubistava za 30 odsto niži nego pre nekoliko godina, a za 45 odsto je manji u odnosu na 2001. godinu.

"Da li može i mora da bude bolje? Može i mora.Trudićemo se da Srbija bude još bezbednija, da pohapsimo i proteramo koji unose nespokojstvo. Ovo su zvanični podaci, a pitanje je da li neko želi da pravi ovakvu ili onakvu atmosferu", rekao je Vučić.

Nikad ne možemo da budemo zadovoljni, uvek želimo bolje rezultate, zaključio je Vučić.

Završetak auto-puteva 

U razgovoru sa novinarima, Vučić se dotakao i ekonomskih tema. Auto-put od Kragujevca do Batočine biće potpuno gotov sledeće godine, a razmatra se i mogućnost izgradnje auto-puta od Kragujevca do Gornjeg Milanovca u narednim godinama, najavio je predsednik.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da bi sledeće godine trebalo da potpišemo i ugovor za izgradnju tzv. Moravskog koridora odnosno auto-puta od Pojata do Preljine.

"Ostaje problem spajanja sa Čačkom i Kraljevom. Treba da vidimo kako da napravimo konekciju sa Gornjim Milanovcem, ali taj autoput ne možemo da pravimo još dve ili tri godine, bilo bi previše. Videćemo kako da napravimo najbolju putnu konekciju", rekao je Vučić.

Dodao je da treba, takođe, napraviti do Majnd parka šest kilometara dugu prugu kako bi šinska vozila, koja će se tu praviti, mogla odmah da izlaze na šine.

"Imamo još mnogo posla i to će sve Ana (Branbić) da završi", dodao je Vučić.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво