Najnovije vesti
Vesti Hronika
SKANDAL SA MALOLETNICOM Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv zamenika gradonačelnika Bora koji se ljubio sa tinejdžerkom

SKANDAL SA MALOLETNICOM Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv zamenika gradonačelnika Bora koji se ljubio sa tinejdžerkom

Više javno tužilaštvo u Zaječaru dalo je nalog Policijskoj upravi u Boru za prikupljanje dodatnih obaveštenja protiv Branka Perića (60), koji je i dalje aktuelni zamenik gradonačelnika grada Bora. On se našao u centru skandala i šokirao javnost u Srbiji, jer su na Fejsbuku osvanule fotografije na kojima se on grli i ljubi sa petnaestogodišnjom devojčicom.

Branko Perić, zamnik gradonačelnika Bora sa maloletnicom Foto: Facebook / Privatna arhiva
Branko Perić, zamnik gradonačelnika Bora sa maloletnicom

Slike su ubrzo sklonjene, ali ih je, u međuvremenu, video i preuzeo veliki broj pratilaca ove društvene mreže.

Perić je podneo ostavku na mesto zamenika gradonačelnika Bora i posle svega je izjavio da je fotografija njegovog poljupca sa devojčicom nastala kada joj je čestitao na dobro urađenom poslu. On je tvrdio i da se sa ostalim devojkama, koje su bile angažovane, pozdravio na sličan način.

Branko Perić, zamnik gradonačelnika Bora sa maloletnicom
Foto: Facebook / Privatna arhiva
Branko Perić, zamnik gradonačelnika Bora sa maloletnicom

Međutim, nakon što su fotografije dospele u javnost, u ceo slučaj se umešala i policija.

- Devojčica je negirala da je imala bilo kakav odnos sa tim funkcionerom – rekao nam je izvor iz istrage. Kako je devojčica starija od 14 godina, nema krivičnog dela obljube nad detetom.

Kuburović: Polno uznemiravanje za svaku osudu

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je danas da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude bez obzira da li je u pitanju funkcioner ili ne.

Ukazujući da se naše društvo suočava sa problemom seksualnog zlostavljajnja, Kuburović je rekla novinarima da je upravo zbog toga Ministarstvo pravde u prethodne dve godine dosta uradilo i kroz izmene Krivičnog zakonika i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

- “Izmenama Krivičnog zakonika uvedena su nova krivična dela koja nisu postojala u našem pravnom sistemu, a sve u skladu sa ratifikovnim Instanbulskom konvencijom tako da sada imamo mogućnost da se lica procesuiraju za polno uznemiravanje” - rekla je ministarska pravde.

Ona smatra da je ključno da, koliko god u društvu bilo otpora prilikom donošenja takvih izmena, tužilaštvo i sudovi rade u procesuiranju te vrste krivičnih dela.

Podsetila je da je u Srbiji za manje od godinu dana od početka primene novih zakonskih odredbi donet veliki broj osuđujućih presuda i zaključila da je polno uznemiravanje za svaku vrstu osude, bez obriza da li je u pitanju funkicioner ili ne.

Ona je istakla da zakon treba da deluje represivno i ukoliko se bilo koji oblik krivičnog dela desi, očekuje da nadležni organi reaguju i da u razumnom roku sankcionišu takvo ponašanje.

Predsednik opštine Bor juče je podneo ostavku zbog uznemiravanja maloletnice, a predsednik opštine Brus pred sudom odgovara za polno uznemiravanje.