Dostupni linkovi

Spasilački brod Akvarijus prekinuo operacije na Mediteranu


Akvarijus u luci u Marseju
Akvarijus u luci u Marseju

Organizacija Lekari bez granica saopštila je da je primorana da obustavi operacije broda "Akvarijus", koji je spasavao migrante u Sredozemnom moru.

Humanitarna organizacija je objavila da je donela ovu odluku "zbog stalnih napada iz evropskih država na akcije potrage i spasavanja".

"Akvarijus" je mesecima usidren u luci u Marseju nakon što mu je poništena registracija, preneo je BBC.

Brod je učestvovao u spasavanju migranata koji prelaze Sredozemno more prema Evropi iz Libije i ostalih zemalja, ali se suočio sa snažnim protivljenjem, naročito iz Italije.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini optužio je humanitarne organizacije za saradnju sa krijumčarima ljudi iz Libije i rekao da one vrše "uslugu taksiranja" do italijanskih luka.

"Akvarijus" je bio poslednji brod u humanitarnoj misiji u Sredozemnom moru.

"Lekari bez granica" navode da države EU, na čelu sa Italijom, nisu osigurale dovoljno sopstvenih kapaciteta za spasavanje i da su aktivno sabotirale operacije drugih, koji su pokušavali da spasavaju živote u Mediteranu.

Organizacija navodi da će zbog ovakvog stava evropskih zemalja "biti više smrtnih slučajeva na moru i više smrtnih stradanja za koja niko neće saznati".

XS
SM
MD
LG