Najnovije vesti
Vesti Svet
"Akvarijus" više NEĆE SPASAVATI migrante

"Akvarijus" više NEĆE SPASAVATI migrante

Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je da je primorana da obustavi operacije broda "Akvarijus", koji je spasavao migrante u Sredozemnom moru.

migranti mediteran Foto: UNHCR/massimo Sestini / Promo
migranti mediteran

Humanitarna organizacija je objavila da je donela ovu odluku "zbog stalnih napada iz evropskih država na akcije potrage i spasavanja".

"Akvarijus" je mesecima usidren u luci u Marseju nakon što mu je poništena registracija, preneo je BBC.

Brod je učestvovao u spasavanju migranata koji prelaze Sredozemno more prema Evropi iz Libije i ostalih zemalja, ali se suočio sa snažnim protivljenjem, naročito iz Italije.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini optužio je humanitarne organizacije za saradnju sa krijumčarima ljudi iz Libije i rekao da one vrše "uslugu taksiranja" do italijanskih luka.

"Akvarijus" je bio poslednji brod u humanitarnoj misiji u Sredozemnom moru.

"Lekari bez granica" navode da države EU, na čelu sa Italijom, nisu osigurale dovoljno sopstvenih kapaciteta za spasavanje i da su aktivno sabotirale operacije drugih, koji su pokušavali da spasavaju živote u Mediteranu.

Organizacija navodi da će zbog ovakvog stava evropskih zemalja "biti više smrtnih slučajeva na moru i više smrtnih stradanja za koja niko neće saznati".