Srpski predstavnik u CEFTA: Nezabeleženo, delegacija EU u čudu

Predstavnik Srbije u CEFTA Ivan Marković objasnio je kako je izgledao sastanak Zajedničkog komiteta u Prištini koji su kosovska i delegacija Albanije napustile.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

09:06

Srpski predstavnik u CEFTA: Nezabeleženo, delegacija EU u čudu
Foto: Prva, screenshot

Marković za Prvu TV kaže da je delegacija Srbije otišla u dobroj veri kako bi čula argumente ako postoje za uvođenje carine od 100 odsto na robu iz Srbije, ali da su se suočili sa nerazumnim i skandaloznim ponašanjem delegacije privremenih prištinskih institucija.

Kako navodi, njihov zahtev je pre početka sastanka bio da one jedine predsedavaju sastanku, što je delegacija Srbije kategorički odbila jer u toj funkciji može da se nađe samo UNMIK, kao strana potpisnica CEFTA sporazuma.

Pronađeno je, kako anvodi, kompromisno rešenje, da sastanku kopredsedavaju privremen isntitucije Prištine i UNMIK.

Kaže da je postojao dogovor da se o problemu carina diskutuje. "Mi smo i otišli u Prištinu da bi se o tome razgovaralo, a njihov stav je bio da se o ovoj skandaloznoj meri neće ni razgovorati. Tako je sastanak i otvoren i kada sam počeo da iznosim problem prvo je delegacija privremenih insistucija napustila, potom je predstavnik UNMIK-a nastavio predsedavanje, a onda je delegacija Albanije napustila sastanak", kaže Marković.

Marković kaže da su predstavnici Sekretarijata CEFTA i EU neformalno bili veoma iznenađeni i izrazili čuđenje činom do sada nezabeleženim u okviru CEFTA i pozvali na poštovanje CEFTA sporazuma.

Marković je kazao da što se tiče daljih koraka, sve nadležne institucije su na sastanku i o svim koracima će javnost biti obaveštena.

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su u četvrtak redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: