ANGELA MERKEL DOBIJA NASLEDNIKA: Čeka se Merc?

I. STANOJEVIĆ

07. 12. 2018. u 08:10

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel u petak dobija naslednika na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU)

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ДОБИЈА НАСЛЕДНИКА: Чека се Мерц?

Merc, Špan i Kramp-Karenbauer Foto Tanjug-AP

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel u petak dobija naslednika na mestu lidera Hrišćansko-demokratske unije (CDU). U Hamburgu, 1.001 delegat partije čija baza broji nešto manje od pola miliona članova, glasaće za novog predsednika. Merkelova će održati poslednji govor na ovoj funkciji koju je obavljala 18 godina.

Sondaže javnog mnjenja odavno pokazuju da će se na stranačkom vrhu naći Fridrih Merc (62), bivši šef poslaničke frakcije CDU u Bundestagu, koji je ovu funkciju napustio pošto ga je Merkelova smenila. Najnovije ankete, međutim, nešto više naginju ka Anegret Kramp-Karenbauer (56), generalnoj sekretarki stranke, nekadašnjoj premijerki u Sarskoj oblasti.

Na listi se našao i Jens Špan (36), ministar zdravlja, koji se nije libio da obelodani svoju homoseksualnu orijentaciju. Pominjalo se da će se za lidersku poziciju u CDU kandidovati čak 12 ljudi, među kojima Armin Lašet (57), predsednik CDU u saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji. Zvanično su, međutim, do četvrtka bile potvrđene samo tri kandidature - Merc, Kramp-Karenbauer i Špan.

Pročitajte još - Loš kompromis Angele Merkel

Nemački mediji tvrde da će se bitka voditi između prva dva kandidata, a retki su oni koji izražavaju sumnju da će izborni tas prevagnuti na Mercovu stranu.

Sredinom oktobra on je razgovarao s visokim funkcionerima EU, a kao posledica toga proširile su se glasine o njegovom povratku u politiku. Merc je jedan od uspešnijih biznismena u Nemačkoj, koji ne krije da zarađuje oko milion evra godišnje.

Budući da mandat šefa CDU traje dve godine, naslednik Merkelove obavljaće ovu funkciju do kraja 2020. godine.


"POSEDUJU SVET"

VEĆ dve godine Merc rukovodi ogrankom američkog investicionog fonda "Blekrok". Ovu korporaciju nazivaju i "kompanijom koja poseduje svet", jer ima udela u gotovo svakoj globalno važnoj firmi i raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)