Francuska će uvesti porez bez obzira na odluku EU

Francuska će oporezivati digitalne divove čak i ako se ne postigne dogovor o uvođenju takvog poreza na nivou EU, kaže ministar finansija Bruno Le Mer.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2018.

15:28

Francuska će uvesti porez bez obzira na odluku EU
Foto: Thinkstock

"Dajem sam sebi rok do marta za postizanje dogovora o evropskom porezu na digitalne divove", kazao je Le Mer za France 2 televiziju.

On je dodao da ako to ne uspe, Francuska će uvesti porez na nacionalnom nivou od 2019. godine.

Ministri finansija EU nisu uspeli da se dogovore o oporezivanju digitalnih prihoda uprkos tome što su Nemačka i Francuska pred sam sastanak objavile novi predlog kojim bi se porezni fokus usmerio na kompanije poput Gugla i Fejsbuka, piše Seebiz.

Neuspeh sastanka u Briselu novi je udarac za francuskog predsednika Emanuela Makrona čija je vlada u porez uložila značajan politički kapital.

Podsetimo, Francuska se suočila sa višenedeljnim masovnim protestima protiv odluke vlade o povećanju poreza na gorivo, koja je doneta u cilju udaljavanja od fosilnih goriva.

Pročitajte i:


- Insistiranje: Digitalni porez za gigante do kraja 2018.

- Države dižu glas: Gde zarade, tu i da plate

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: