Najnovije vesti
Vesti Politika
Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost od najvećeg interesa

Vučić i Stoltenberg: Mir i stabilnost od najvećeg interesa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saglasdili su se danas, u telefonskom razgovoru, da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Aleksandar Vučić Jens Stoltenberg NATO Brisel02 foto EPA STEPHANIE LECOCQ Foto: STEPHANIE LECOC / EPA;
Aleksandar Vučić Jens Stoltenberg NATO Brisel02 foto EPA STEPHANIE LECOCQ

Predsednik Vučić zahvalio je generalnom sekretaru na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske takozvanog Kosova, odnosno da namera "takozvanog Kosova da transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme".

Vučić je izrazio zebnju zbog te namere, i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno, dvojica sagovornika su se dogovorila da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara NATO sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju "zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima".

Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji. On je, takođe, naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.