05. decembar  2018. 19.28  | Izvor: RTV

Za najmlađe Futožane - bajke

FUTOG -

Manifestacija "Moj svet čaroban i lep – Zimočarolije" počela je u Futogu, u Kulturnom centru "Mladost". Prvi projekat je "Bajkodan", gde su voditelji nekadašnjeg Radio Futoga čitali deci srpske narodne bajke.

video icon

U eri digitalnih tehnologija, kompjutera i igrica čini se da su deca, ipak, zainteresovana za čitanje, naročito bajki.

zimocarolija 

A kako bi decu podsetili na vreme njihovog odrastanja, pomogli su im voditelji Radio Futoga, koji su za njih odabrali i čitali najbolje priče.

Čitanje bajki, osim uživanja, mališane podstiče na razmišljanje i stvara im naviku da jednog dana budu redovni u biblioteci, smatraju u Kulturnom centru.

"Ono što čitanje kao blagodet donosi jeste moć imaginacije i načina razmišljanja. I negde mislim da smo zaboravili zapravo da čitamo. Jako je važno čitati, to nije samo zbog obrazovanja to je i zbog načina razmišljanja, a to stvarno oplemenjuje dušu. Bajke svakako oplemenjuju dušu i uče nas mnogim životnim stvarima", kazala je Aleksandra Dobrin, Kulturni centar Mladost.

"Budući da u Kulturnom centru postoje ljudi koji su dugo godina radili spikerski posao, bilo je logično da iskoristimo ove kapacitete i spojimo te programe sa onim što naša kuća često čini, a to je program za najmlađe, tako da smo došli do ideje da bi bilo dobro da svi zajedno svoju profesiju pretvorimo u nešto lepo, a to jeste da deci pročitamo bajku", saopštio je Milan Stepanov, Kulturni centar Mladost.

Zimočarolije traju do 24. decembra, a u okviru te manifestacije realizovaće se radionice, projekcije, filmovi, koncerti i pozorišne predstave. Organizatori žele da tokom zimskog raspusta omoguće deci da na kreativan način provedu svoje slobodno vreme.

 

Tagovi