Biznis Vesti
Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra za 18 godina

Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra za 18 godina

Srbija je važan partner Nemačke i ključna država u regionu, izjavio je ambasador te zemlje Tomas Šib na obeležavanju 18 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra.

Tomas Šib, Tanjug, D. Goll Foto: D. Goll / Tanjug
Tomas Šib, Tanjug, D. Goll

Od 2000. godine podržane su reforme usmerene na održivi ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratije i državne administracije i to kroz različite programe u saradnji sa vladom, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom agencijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima.

Šib je naveo da je u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje do sada odobreno skoro 80 projekata u oblasti tehničke i 60 u oblasti finansijske saradnje, koje su sprovodili GIZ i KfW, te da je u 2018. godini odobreno 30 miliona evra za naredne projekte.

Cilj je, kako je naveo, da Srbija bude spremna za ulazak u EU, da srpska ekomomija bude konkurentna i da se poštuju standardi u oblasti zaštite životne sredine.

"Ali pre svega se radi o tome da svaki građanin Srbije ima koristi. Smatramo da smo u tome uspeli, da je saradnja uspešno sprovedena i nadamo se nastavku", rekao je Šib.

 Tomas Šib
Foto: M. Ilić / RAS Srbija
Tomas Šib

On je dodao da je Srbija pri tom poseban partner Nemačke, ne samo zato što igra posebnu ulogu u regionu, nego i po ekonomskom i političkom značaju.

Šib je istkao da je i Nemačka iskusila koliko je važna međunarodna saradnja i podrška, budući da je i sama primala pomoć posle Drugog svetskog rata od više milijardi dolara u okviru Maršalovog plana.

Naveo je da je prvi ugovor o saradnji potpisan samo 39 dana posle demokratskih promena 2000. godine, i to za uvoz električne energije, snadbevanje vodom, poboljšanje sistema daljinskog grejanja, a da su sada projekti u vezi sa obnovljivom energijom, jačanjem uprave i pravosuđa, boljim obrazovanjem mladih, digitalizacijom.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da je za 18 godina realizovano mnogo pojekta u oblasti ekologije, privrede, za bolje funkcionisanje adminsitracije.

"Svi ti projekti su veoma značajni za razvoj Srbije", naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih firmi, u Beogradu 50, a da je u njima zaposleno oko 50.000 radnika.

Dodao je da je za Beograd značajan projekat pomoći 145 romskih porodica koji Grad radi sa GIZ-om.

U Skupštini grada premijerno je izvedena predstava "Punoletstvo" Milene Minje Bogavac, koja na interesantan i kreativan način predstavlja ključne oblasti u razvojnoj saradnji Nemačke i Srbije, a otvorena je i izložba fotografija "Dela znače", na kojoj su prikazani postojeći projekti u Srbiji.