Šta mladi znaju o seksu? VIDEO

Koliko tinejdžeri zaista znaju o seksu? Istraživanja pokazuju da je svaki treći srednjoškolac seksualno aktivan. O posledicama nezaštićenog seksa i kontracepciji znaju vrlo malo, za dvojku. Najveći broj tinejdžera nije dovoljno seksualno edukovan. Posledice nedovoljnog znanja su sve češće maloletničke trudnoće i polno prenosive bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

11:22

Default images
Foto: Thinkstock

Statistika govori da Srbija prednjači u maloletničkim trudnoćama. 16.000 zabeleženih slučajeva, odmah iza nas su Rusija i Velika Britanija.

Zanimljivo je da u Danskoj nije zabeležen nijedan slučaj maloletničke trudnoće zbog obaveznog seksualnog obrazovanja u školama koje se uspešno sprovodi više decenija.

Koliko edukacija u školi od malih nogu može da nadoknadi ono što je propušteno u porodici? Zašto je u eri interneta i rijaliti programa seks tabu tema u Srbiji? Da li se roditelji stide da sa decom pričaju o seksu?

Na ta pitanja odgovarali su psihoterapet Radmila Vulić Bojović, ginekolog Ljiljana Stanišić i poslanica Dveri Marija Janušević, koji su pre četiri godine protestovali u Novom Sadu zbog pilot projekta o seksualnom obrazovanju u srednjim školama.

Doktorka Stanišić kaže da savetuje mladima da dođu u Savetovalite za mlade pre nego što stupe u seksualne odnose da im se objasne posledice tih odnosa.

Poslanica Janušević smatra da ne treba samo političari da odlučuju o uvođenju seksualnog obrazovanja, već to treba da ima širi aspekt odnosno javnu raspravu. "Ja sam za uvođenje seksualnog obrazovanja adekvatno uzrastu".

U mnogim Evropskim zemljama seksualna edukacija realizuje se na različite načine i u različitom uzrastu, pa u Velikoj Britaniji i Portugaliji deca o tome počinju da uče u četvrtoj, a tinejdžeri u Italiji i na Kipru u 14. godini. Dobar primer je i Finska, koja je za dve godine od kada je uvela seksualno obrazovanje kao obavezan predmet, stopu abortusa smanjila za četvrtinu.

Pogledajte razgovor na ovu temu u prilogu emisije "Jutro sa Jovanom i Srđanom" na TV Prva-

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: