Radnici na ulicama: Poslodavci su zaspali, vreme je da se probude

Oko hiljadu članova i aktivista vodećih slovenačkih sindikata protestovalo je ispred sedišta Privredne komore u Ljubljani protiv niskih plata i penzija

Region

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

16:45

Radnici na ulicama: Poslodavci su zaspali, vreme je da se probude
Foto: Thinkstock

Protest je njihov odgovor na izjave udruženja poslodavaca da će otkazati kolektivne ugovore za zaposlene ako parlament donese Zakon o povećanju minimalnih plata koji je u zakonodavnoj proceduri.

"Treba povećati sve plate, a ne samo one minimalne", izjavila je predsednica Saveza samostalnih sindikata (ZŠS) Lidija Jerkič i dodala da su sindikati spremni i na oštrije mere, poput štrajkova, ako poslodavci zbog novog zakona o minimalnoj plati stvarno otkažu kolektivne ugovore, prenosi Hina.

Predsednik sindikata Pergam i predstavnik zaposlenih u javnom sektoru u pregovorima sa vladom o povećanju plata Jakob Počivavšek založio se za solidarnost svih sindikata u nastupima prema vladi, rekavši da se time jača sindikalna pozicija.

Prema njegovim rečima, kad je reč o politici plata, poslodavci u Sloveniji su "zaspali" i nikoga ne čuju, pa je vreme da se probude.

Počivavšek je kritikovao poslodavce da ne usklađuju plate radnika sa ekonomskim rastom i najavio još veće proteste ukoliko ne dođe do pregovora poslodavaca i radnika.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "Što više radite manje dobijate", "Ekonomija je mašina koja svakog obara", "Poslodavci, vi ste pohlepni, gurate nas u siromaštvo".

Slovenački parlament je prošle nedelje potvrdio predlog novog zakona o minimalnoj plati, po čijim bi odredbama, od početka 2019. godine, minimalna plata za zaposlene sa punim radnim vremenom porasla na 638 evra, a u 2020. godini na 700 evra.

Glavna primedba slovenačkih udruženja koja zastupaju poslodavce odnosi se na to da se povećanjem zagarantovane minimalne plate smanjuje razlika između najnižih i prosečnih plata, jer je prosečna na nivou svih zaposlenih u Sloveniji oko 1080 evra neto, a u realnom i privatnom sektoru i znatno niža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: