Ekonomija

0

Nikolić sa kineskom delegacijom u Beogradu

Autor: AP

Izvor: Beta

Nikolić sa kineskom delegacijom u Beogradu

Izvor: Foto: Zoran Raš

"Vizija predsednika Kine Si Đinpinga 'Pojas i put' dovela je mnoge privrednike u Srbiju koji su direktno omogućili realizaciju velikih projekata posebno u oblasti infrastrukture i oblasti energetike, poput privatizacije 'Železare Smederevo' i uspostavljanja strateškog partnerstva kompanije Zijin i RTB Bora", izjavio je Nikolić, a saopštio njegov kabinet.

Nikolić je kazao da ga raduje činjenica da "Srbija i Kina sve više rade na tome da zajednički proizvodimo u našoj zemlji".

Šefica delegacije Ding Đi je rekla da je odnos Srbije i Kine podignut na novi nivo još 2016. godine kada je potpisana Izjava o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu dve zemlje. Ona je istakla da je Srbija "prijateljska zemlja koja stalno podržava inicijativu "Pojas i put" i mehanizam saradnje 16+1".

"Uspešnim realizovanjem kinesko-srpskih projekata u okviru 'Pojas i put', poput izgradnje Pupinovog mosta, auto-puta E-763, privatizacije Železare Smederevo, izgradnjom železničke pruge Beograd-Budimpešta, razvija se naša ekonomska saradnja, ali realizacija ovih projekata ima i značajan ođek među istočno evropskim zemljama", ocenila je Đi.

Ona je istakla da je nedavno otvoren srpski Kulturni centar u Pekingu "dokaz da je saradnja dobra i u drugim oblastima, kao što su i prosveta, nauka, turizam".

Nakon razgovora sa Tomislavom Nikolićem, delegacija Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine se susrela sa predstavnicima nadležnih ministarstava, iz oblasti delovanja Plana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR