Radnik pao kroz otvor i poginuo

G. N.

05. 12. 2018. u 10:27

Nenad M. (31) nastradao prilikom postavljanja hidroizolacije na vrhu Istorijskog arhiva Beograda. Sa osam metara udario u svetlarnik. Istražuje se da li je bilo propusta

Радник пао кроз отвор и погинуо

Foto: P. Milošević

RADNIK Nenad M. (31) poginuo je jutros tokom radova na krovu zgrade Istorijskog arhiva Beograda u Ulici Palmira Toljatija 1, u Novom Beogradu. On je oko 9 časova pao sa visine od osam metara, zadobivši fatalne povrede. Lekari Hitne pomoći stigli su vrlo brzo, ali muškarcu nije bilo spasa.

Kako smo nezvanično saznali, Nenad je nastradao prilikom postavljanja hidroizolacije na zgradi Arhiva. On je radio zajedno sa još nekoliko kolega. Navodno, nesrećni muškarac, koji je bio zaposlen u firmi “Lever inženjering” d.o.o. iz Beograda, propao je kroz otvor na krovu i sa visine od osam metara udario u svetlarnik na prvom spratu.

- Radnik je poginuo obavljajući poslove na investicionom održavanju ravnog dela krova Istorijskog arhiva Beograda - saopštio je direktor ustanove gde se nesreća dogodila Dragan Gačić.

- Da li je bilo propusta sa njihove strane, odnosno da li je radnik bio sigurnosno obezbeđen za radove na visini i koji su razlozi doveli do nesreće, utvrdiće istraga koja je u toku.

Kako stoji u saopštenju Istorijskog arhiva, ova ustanova je na osnovu sprovedene javne nabavke posao dodelila izvođaču “Lever inženjeringu”. Na mesto nesreće došao je i predstavnik kompanije.

- Nemam mnogo šta da kažem - kratko nam je rekao čovek iz “Lever inženjeringa”. - Šta je prouzrokovalo ovu nesreću, utvrdiće istraga, ali preliminarni rezultati pokazuju da je najverovatnije reč o nepažnji. Mnogo nam je žao što se ovo desilo.

Nekoliko Nenadovih kolega pokušavalo je da se pribere posle stravičnog događaja kojem su prisustvovali. U tišini, stajali su ispred zgrade Istorijskog arhiva. Smrt mladog kolege nisu želeli da komentarišu. Kako smo saznali, on je trenutno živeo u Beogradu, a rodom je iz Smederevske Palanke.

U zgradi Istorijskog arhiva danas je bila i ekipa forenzike. Policija je obavila uviđaj.

SLIČNE TRAGEDIJE

JOŠ se pamti tragična smrt dvoje radnika angažovanih na izgradnji kula “Beograda na vodi”. Poslovođa Stefan Dabetić (26) i geometar Aca Šimunov (41) propali su kroz oplatu na 22. spratu nedovršene zgrade. Nesreća se dogodila sredinom septembra.

Početkom istog meseca, građevinski radnik T. S. (42) preminuo je posle pada sa građevine u Bulevaru Milutina Milankovića u Novom Beogradu. On je radio na mašinskom malterisanju, i to na crno.

I u avgustu je zabeležena nesreća, u Ljubljanskoj ulici na Zvezdari. M. Đ. (20) je stradao prilikom razvlačenja najlona na krovu petospratnice.

Foto: P. Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bcb

05.12.2018. 11:10

Ovo je tragedija.Nema dana da neko ne pogine na gradilistu.A gde je drzava da kontrolise bezbednost radnika?Gde je inpekcija?

veselnik

05.12.2018. 16:00

@Bcb - Po kancelarijama, ispijaju kafe, prevrcu papire i cekaju da im donesu neku kintu da gledaju kroz prste...

protiv struje

05.12.2018. 11:27

Možemo li da dobijemo "rodnu" tj. polnu strukturu poginulih radnika u 2018.g. u Srbiji, a slutim da su svi stradali muškarci. Mi čujemo iz NVO, medija itd. da su na poslu najugroženije žene a ne znam kako je to utvrđeno. Izgleda da je gore nekome na poslu reći da ima lepe noge nego smrtno stradati na poslu. Kada bi žene stradavale na poslu kao muškarci ta statistika bi se neprestano u medijima isticala.

roditelj

06.12.2018. 08:24

svaka smrt izaziva zalost ali kad procitam da mladi stradaju na r. mestu to je posebno tuzno.juce rekose da je ove god. 40 ljudi stradalo! Inspektori treba da obilaze gradilista a bogami i tzv gazde da vec jednom odgovaraju pred sudom ako nisu obezbedile sigurnost na radu!