PRVI KORAK KA ČLANSTVU U NATO: BiH dobila zeleno svetlo za aktiviranje MAP
Foto: Profimedia

ČOVIĆ POTVRDIO

PRVI KORAK KA ČLANSTVU U NATO: BiH dobila zeleno svetlo za aktiviranje MAP

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina pozvana je da dostavi svoj prvi Godišnji državni program NATO, potvrdio je lider HDZ BiH i bivši član Predsedništva BiH Dragan Čović.

"Želim da istaknem zadovoljstvo i pozdravim odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO u Briselu, gde je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program. Koristim ovu priliku da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali verodostojnost i naše napore tokom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je na kraju i dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcionog plana za članstvo - MAP", naveo je Čović.

Na početku sastanka ministara spoljnih poslova NATO, generalni sekretar Јens Stoltenberg se osvrnuo na današnju temu rasprave, a to je stanje na Zapadnom Balkanu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će se on pridržavati rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se tiče NATO.

"Mi smo jasno iskazali svoj stavo o NATO-u kroz politički konsenzus svih stranaka u Republici Srpskoj. Ja nemam druge politike osim politike NSRS. Ne znam šta je bila namera da se sada to nešto ubrza, da li da se iskuša BiH ili da se pokaže apsurnost situacije u BiH. Mene kao člana Predsedništva BiH obavezuje isključivo rezolucija NSRS", rekao je Dodik.

MAP predstavlja program pomoći, praktične podrške i konsultacija namenjen pripremama zemalja za članstvo u NATO. Reforme i pripreme uključuju pet oblasti: političku i ekonomsku, odbrambenu i vojnu, finansijsku, bezbednosnu i pravna pitanja.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTRS

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track